Wild Beauty Art – Riblje jezero, novo mjesto muzike

Klapa Cambi u neđelju 17. jula

Riblje jezero, jedno od 18 durmitorskih gorskih očiju, ove će godine biti mjesto događaja dva izuzetna koncerta. Dan nakon Svečanog otvaranja sa renomiranim Zagrebačkim solistima, na obali ovog jezera će nastupiti jedan od najboljih sastava koji njeguju zvuk dalmatinske pjesme – klapa Cambi.

Klapu Cambi čine tenori Eduard Šegota, Jozo Delaš i Duško Britvić, bariton Mislav Biočina, bas-bariton Hrvoje Lozančić i bas Dino Šimera. Klapa je osnovana 1986. godine, a široj publici postaje poznata 1991. svojim prvim nastupom u Omišu na Festivalu dalmatinskih klapa. Svakim svojim nastupom i vrhunskim izvođenjima, pjevajući tradicionalne dalmatinske i zabavne pjesme, klapa Cambi je uspjela ostvariti sklad dalmatinske muzičke baštine i savremenih muzičkih kretanja. Klapa je u tome uspjela zbog svježine i originalnosti, kao i zbog jednako sugestivnih izvođenja vremešnih standarda dalmatinske pjesme, ali i neponovljivih interpretacija pop-rock materijala Zlatana Stipišića Gibonnija, kao i drugih poznatih autora. Klapa Cambi zavrjeđuje punu pažnju kao jedini klapski crossover proizvod primjeren novom vijeku, u koji donosi i najbolja iskustva klapske tradicije, ali i senzibilitet pop zvijezda svjesnih sadašnjeg vremena i prostora.

Riblje jezero je, kako mu i ime kaže, nekada bilo prepuno ribe, ali je poznato i po legendi koja kaže da su italijanski karabinjeri u njemu uhvatili dvije pastrmke koje su bile veličine od jednog do drugog kraja jezerskog puta. Nakon koncerata na čuvenom Crnom jezeru prethodnih godina, Festival se odlučio da uđe u avanturu otkrivanja nekih od nevjerovatnih jezera durmitorskog kraja, od kojih svako nosi jedinstvenu atmosferu, originalnu priču i neobičnu legendu – izjavili su iz PR službe Festivala.

Peti Međunarodni festival Wild Beauty Art održava se od 16. jula do 13. avgusta sa sloganom One for All, All for One, i predstavlja tačku spajanja tri važne grane Crne Gore: kulturu, ekologiju i turizam. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, uz generalno sponzorstvo kompanije One, dok su realizaciju festivala podržali partneri i prijatelji festivala Turistička organizacija Žabljak, Ministarstvo kulture i medija, Opština Žabljak, Nacionalni park Durmitor, Yamaha i Euro-Unit, Ambasade Austrije i Njemačke, Univerzitet Crne Gore i drugi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + 5 =