Za „Pokojnika“ se tražila karta više na festivalu u Brčkom


SJAJNE REAKCIJE PUBLIKE ZA CRNOGORSKU POSTAVKU NUŠIĆA

Predstava „Pokojnik“ koju je po tekstu Branislava Nušića režirao i adaptirao Egon Savin naišla je na odlične reakcije publike na 39. Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH. Za “Pokojnika” se tražila karta više, a ansambl nacionalnog teatra je na najbolji način predstavio publici svu aktuelnost Nušićevog komada za šta je nagrađen dugim aplauzom u prepunoj sali Doma kulture.

Zajednički projekat CNP-a i Centra za kulturu Tivat ušao je u selekciju festivala sa još osam predstava iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije.“Ovo je predstava posle koje ne odlaziš isti kao što si bio prije. Postavlja jako teška i važna pitanja o tome gdje živimo, kako živimo, vodimo li dijaloge ili samo monologe, kakvo je naše društvo… Ansambl Crnogorskog narodnog pozorišta je veoma kvalitetno odgovorio na indikacije koje je reditelj Savin pred njih postavio. Gledali smo predstavu koja je izuzetno senzibilno razmijenila energiju sa publikom i koja je kao jedinstvo jezivog i duhovitog, odlično odgovorila na ono što je moto ovogodišnjeg izdanja a to je – bolest društva.” – zaključio je selektor festivala Vlado Kerošević nakon predstave.

Umjetnička direktorica Rubina Sarajlić festivala je rekla: “Večeras smo imali priliku da svjedočimo jednoj preciznoj, jasnoj i uigranoj glumačkoj postavi koja je na sve moguće načine pokazala sve vrste duhovne i moralne devijacije jednog društva. Definitivno nas je zapitala šta je to trulo u našem društvenom poretku i u nama samima i da li uopšte možemo nešto da uradimo da to promijenimo.” – kazala je Sarajlić.

Reditelj Egon Savin je kazao. “Pokojnik se sam nameće u ovom vremenu, mi nažalost živimo u stvarnosti u kojoj imamo direktan prenos tog kriminala na televiziji, svakodnevno smo svjedoci toga kada gledamo vijesti. Običan mali čovjek neće dobro završiti ako se pobuni protiv toga. Pozorište je zato i tu – da ljude na neki način pokrene” – zaključio je Savin nakon predstave.

“Izvođenjem “Pokojnika” će nacionalni teatar obilježiti Dan Crnogorskog narodnog pozorišta 1. novembar. Istog mjeseca će predstavu pogledati publika u Tivtu u Centru za kulturu, kao i u Nikšiću na Festivalu glumca, dok će početkom decembra predstava biti izvedena i u Narodnom pozorištu u Beogradu.”najavio je direktor CNP-a Marko Baćović.

U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović. Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + one =