Žabljačka inspiracija – violinistkinja Milica Žugić i harfistkinja Branka Pajović na  Wild Beauty Artu


Na koncertu pod nazivom Žabljačka inspiracija, koji će se održati 11. avgusta kod Spomenika palim borcima NOB-a u okviru festivala Wild Beauty Art na predivnom Durmitoru, nastupiće violinistkinja Milica Žugić i harfistkinja Branka Pajović. Predstaviće se raznovrsnim programom, različitim kompozicijama od valcera, preko poznatih arija do popularne irske i balkanske muzike.

Milica Žugić, koju muzički počeci vezuju za Crnu Goru, a porodični za Žabljak, ističe: “Za muzičke početke u Crnoj Gori me vežu najljepša sjećanja. Moram pomenuti mog prvog profesora violine Vesnu Milojević, koja je rano preminula, ali koja je uspjela da svojom toplinom i strpljenjem ostavi neizbrisiv trag u srcima svojih učenika. Porijeklom sam sa Žabljaka, i divan je osećaj svirati ovdje, posebno jer mogu da doprinesem bogatijem muzičkom životu i promociji Žabljaka.” Kao član Beogradske filharmonije, nedavno je u sklopu proslave 100 godišnjice orkestra, svirala na otvorenom. “Iskustvo je bilo fantastično, prava magija. Hiljade ljudi je opušteno, otvorenog srca uživalo u muzičkim biserima,” rekla je mlada violinistkinja. Koncerti Beogradske filharmonije svrstavaju se u najveće koncerte klasične muzike na otvorenom na Balkanu.Na Žabljaku će biti drugačije iskustvo koncerta na otvorenom, kada će umjetnice svirati u mirnijem, intimnijem okruženju. O predstojećem nastupu u duetu Milica Žugić kaže: “Violina i harfa su nestandardni kamerni sastav, a uz raznovrstan program ovaj koncert će učiniti interesantnim. Sa Brankom Pajović ću nastupiti prvi put u duetu i biće mi veliko zadovoljstvo da dijelim scenu sa njom.” Nastupi na otvorenom donose drugačiju atmosferu, ambijent je nestandardan, neuobičajen i za publiku predstavlja jedinstven osjećaj i nezaboravan doživljaj. O utisku koji imaju izvođači dok sviraju na otvorenoj sceni Milica Žugić navodi: “Prvi put ću imati priliku da sviram na Žabljaku na otvorenom, to je za mene novo i, sigurno će biti lijepo iskustvo, a nadam se da će i publika uživati.”

Milica Žugić počela je da uči violinu s pet godina u Školi za muzičke talente Andre Navara, u klasi prof. Vesne Milojević u Podgorici, a nastavila i završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi Kosta Manojlović u Zemunu, u klasi prof. Sande Dramićanin. Osnovne, master i specijalističke studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Maje Jokanović. Dobitnica je Nagrade Fonda Miodrag Macić Mišo, kao najbolji student programa za gudačke instrumente. Boravila je u Karlsrueu (Njemačka), u okviru programa razmjene studenata Erazmus, u klasi prof. Jozefa Risina. Iskustvo orkestarskog muziciranja stekla je svirajući u Akademskom orkestru, Omladinskoj filharmoniji Borislav Pašćan, CEI Youth Orchestru, učešćem na radionici Toppenkurset u Norveškoj, 2012. godine, i u radu ansambala Taurunum i Lola klasik. Kao solistkinja, nastupala je s Omladinskom filharmonijom Borislav Pašćan i Umetničkim ansamblom Vojske Srbije. Dugogodišnja je članica gudačkih orkestara Metamorfozis, Muzikon, Kamerata Serbika, Makris, hornorarni član Orkestra RTS-a i Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Zaposlena je u Beogradskoj filharmoniji, od 2015. godine.

Branka Pajović počela je da svira harfu u Beogradu, u klasi prof. Ljiljane Nestorovske i prof. Milice Barić. Još tokom školovanja, bila je profesionalno angažovana na mjestu prve harfe u simfonijskim orkestrima Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnom pozorištu u Beogradu. Nakon diplomiranja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, nastavila je da se usavršava na Kraljevskom koledžu za muziku u Mančesteru, u klasi prof. Franka Sternefelda, dok je postdiplomske studije završila na Kraljevskom koledžu za muziku i dramu, u klasi Keril Tomas. Radila je kao nastavnik harfe na Tajlandu u Centru za harfu Tamnak Prathom i uporedo držala solističke resitale, svirala u Simfonijskom orkestru Opere u Bangkoku i nastupala kao solistkinja sa Simfonijskim orkestrom Bangkoka. Interesovanje za foklornu muziku razvila je tokom studija u Velikoj Britaniji, te je osvojila prvu nagradu na Prvom međunarodnom takmičenju u narodnoj harfi u Velsu. Balkansku muziku na harfi predstavila je, između ostalog, na festivalima harfe u Beogradu i Zagrebu i Evropskom simpozijumu harfista u Kardifu. Pravi aranžmane za keltsku harfu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 7 =