Žabljak – Muzička i likovna umjetnost inspirisana ekologijom za najmlađu publiku


Žabljak, 21. jul 2023.

Ovog vikenda, Međunarodni festival Wild Beauty Art organizuje nekoliko programa za najmlađu publiku.

U subotu, 22. jula, na mjestu dječijeg parka u centru Žabljaka, sa početkom u 12 časova, operu za đecu Pčelica Dana Petra Jovanovića izvešće sopran Marija Cvijić, tenor Branislav Cvijić, bariton Ivan Nikolić i pijanistkinja Marina Mikić, ispred Umjetničkog udruženja Visoko C. Nakon opere, u saradnji sa kompanijom One, generalnim sponzorom i prijateljem festivala, organizovaće se slikarsko takmičenje koje podstiče đecu na razmišljanje o ekologiji.

U ovogodišnjem sloganu Wild Beauty Art festivala, “One for all, all for One”, sadržano je uvjerenje da su kultura, turizam i ekologija neraskidivo povezani i da treba da osjetimo obavezu da učinimo da se ovaj kraj, u kome je rođena ideja o ekološkoj Crnoj Gori, razvija u tom pravcu. Na ovom programu, želimo da kroz boje One-a, pored „velikih“ umjetnika koji su svoje radove prijavili na konkursu Festivala, i đeca daju svoje viđenje ekologije. Mali-veliki autor čiji rad bude najbolji dobiće na poklon naš smartić satić i godišnju pretplatu. – izjavili su iz kompanije One.

Podsjetimo, Wild Beauty Art festival je proljetos raspisao međunarodni konkurs za grafičke dizajnere, za plakate na temu ekološke države. Izabrani radovi biće predstavljeni publici festivala, kao i u izložbenim prostorima širom Crne Gore do kraja godine.

U neđelju, 23. jula, u đečijem parku na putu ka Crnom jezeru, takođe u 12 časova, najmlađa publika festivala će imati priliku da čuje operu Crvčak i Mrav autorke Marije Cvijić, u izvođenju istog sastava ispred udruženja Visoko C.

Ulaz na sve događaje festivala je besplatan.

Peti Međunarodni festival Wild Beauty Art održava se od 16. jula do 13. avgusta sa sloganom One for All, All for One, i predstavlja tačku spajanja tri važne grane Crne Gore: kulturu, ekologiju i turizam. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, uz generalno sponzorstvo kompanije One, dok su realizaciju festivala podržali partneri i prijatelji festivala Turistička organizacija Žabljak, Ministarstvo kulture i medija, Opština Žabljak, Nacionalni park Durmitor, Yamaha i Euro-Unit, Ambasade Austrije i Njemačke, Univerzitet Crne Gore i drugi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven − seven =