Zagreb – Lučindanski susreti

 

Lucindanski susreti

 
 

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb šesnaesti put za redom organizuju Lučindanske susrete.  

Lučindan se obilježava u spomen i slavu na Svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog vladike, pisca poslanica jevanđeoske snage i svetog ratnika za slobodu i dostojanstvo čovjeka, vladara  koji je govorio da nema druge sile u upravljanju narodom i državom OSIM MOĆI PERA I JEZIKA.

Ovogodišnji 16. LUČINDANSKI SUSRETI organizuju se u okviru dvije godišnjice: 180 godina proglašenje Petra I Petrovića za sveca- za sve Crnogorce je to bio još za života, i 100- te godišnjice početka I Svjetskog rata u kojem Crna Gora ima svoje istorijsko mjesto i ulogu, kao jedna od osam zemalja učesnica, ratujući na  strani sila Antante, i koja je, njegovim završetkom u okviru nove teritorijalne podjele Europe, voljom nekadašnjih saveznika, nažalost, izgubila svoju nezavisnost.

Osmu godinu za redom na Lučindanskim susretima predstavlja se GRAD GOST iz Crne Gore. Uzimajući o obzir značaj spomenutih godišnjica ovogodišnji GRAD GOST Lučindanskih susreta 2014. je PRIJESTONICA CETINJE.

 

25. 10. 2014. (subota) s početkom u 11 sati
KINO DVORANA STUDENTSKOG CENTRA
Savska cesta 25, Zagreb

 

U PROGRAMU UČESTVUJU:
KUD „Njegoš“- Cetinje; Kamerni duo Muzičke akademije Cetinje (harmonika-violončelo)
Anela Čindrak i Eden Sekulović;
Zbor „MONTENEGRO“–Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb

 

PROGRAM:
Pozdravna riječ i intoniranje himni
Kratak ekspoze o Lučindanu
Obraćanje predsjednika Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske
Pjesme dobrodošlice–Zbor „Montenegro“
Obraćanje uzvanika i gostiju
NASTUP KUD „NJEGOŠ“ i predstavnika Muzičke akademije sa Cetinja
Koktel i druženje nakon programa

 

GRAD GOST CETINJE