Zagreb – Obilježen Dan nezavisnosti Crne GoreMuzej Mimara svojim veličanstvenim zdanjem i ove godine je bio mjesto obilježavanja velikog i značajnog praznika jednog od najvećih datuma nove crnogorske povijesti 21. maja: 13 ljeta mlade, obnovljene državnosti.

U Zagrebu, u Muzeju Mimara 21.5.2019. SVEČANIM KONCERTOM je obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore, koji je ujedno i Dan Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH i Dan Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Program proslave organizirali su: Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Brojni gosti, prepuna dvorana Muzeja Mimare, vedra i nasmiješena lica: tu smo radi naše Crne Gore i podsjećanja na naše mjesto i ulogu u tim prijelomnim godinama! Prepuno vedrine i dobrih emocija!

Svečanost su uveličali svojim prisutnošću gradonačelnik Grada Zagreba, predstavnici diplomatskog kora u RH, predstavnici državnih i javnih tijela i institucija RH, ugledni javni i kulturni radnici crnogorskog podrijetla, članice i članovi crnogorskih udruženja u RH i brojne gošće i gosti nacionalnih manjina koji žive u RH, kao i građani Zagreba. Jednom riječju prepuna Velika dvorana Muzeja Mimara.

U ime organizatora prisutnima se obratio predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Dušan Mišković, koji je između ostalog istakao: „…Tradicija obilježavanja 21. maja datira od 2006. godine kada smo u 7. mjesecu u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu, organizirali Svečanu sjednicu Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, uz prisustvo predstavnika najviših institucija republike Hrvatske i Crne Gore i na taj način prvi put obilježili povijesno crnogorsko DA, za NEZAVISNU I EVROPSKU Crnu Goru.

Od 2008. godine Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske i Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba organiziraju SVEČANI KONCERT (ove godine DVANAESTI PUT) istaknutih umjetnika – muzičara, profesora i pedagoga, iz Crne Gore. Ovo je naš svojevrsni obol obilježavanju 21. maja kao Dana nezavisnosti Crne Gore, koji je određen i  Danom Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Danom Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne  manjine na području RH. Historijsko „DA ZA VAZDA“ bilo i logičan izbor za naš DAN.

Ovaj Dan je i prilika da podsjetimo i na naš obol REFERENDUMSKOM DA, na vremenâ koja umiču, ali i vremenâ koja se nikad ne smiju zaboraviti, pogotovo zbog sve prisutnije tzv. „kratkoće pamćenja“, na ulogu NZCH, njene članice i vijeća koji su svojim djelovanjem na presudnim i povijesnim zbivanjima u okviru internacionalizacije crnogorskog pitanja kao jedne od najslavnijih stranica naše prošlosti, vezanim uz proces obnove crnogorske državnosti, upisani u njene temelje. Tri naša člana su bila u najužem rukovodstvu Pokreta za evropsku nezavisnu Crnu Goru.

Ovo je prilika i da izrazimo svoju podršku i pomoć Crnoj Gori na njenom putu integrativnih procesa, članstva u Europskoj uniji.

U ambijentu hrvatskog pluralističkog društva, sa svim njegovim „bogatstvom u razlikama“, integracija našeg manjinskog korpusa, prije svega podrazumijeva kulturu kao našu legitimaciju, odnosno njeno javno afirmiranje u svim sredinama u kojima živimo. S ponosom možemo reći da smo to i ostvarili, kao kolektivitet i pojedinci, s programima koji su postali kulturna događanja i sastavni dio kulture i života sredina u kojima jesmo, a uz podršku državnih i lokalnih tijela vlasti i na ostvarivanja kolektivnih političkih prava i integracije u politički život Republike Hrvatske. Bez ovog crnogorskog niti Hrvatska niti Zagreb ne bi bili ono što jesu. Nažalost, najčešće ne i prepoznat od strane matične države, s kojom hoćemo i možemo graditi odnose jedino na bazi partnerstva, nikako dominacije i naredbodavne odrednice…“

Slijedećih sat vremena i nastup  Vox2feel DUA, BOJANE PEJANOVIĆ, sopran i NEDELJKA PEJOVIĆA, gitara, ispunili su dvoranu Muizeja Mimara zvukom i glasom, uz veliki pljesak prisutnih nakon svake dionice izvedbi  i završnim dugim pljeskom kojim su izvođači više puta vraćani na pozornicu.

Naziv koncerta HOMELAND BLUES/BOL ZA DOMOVINOM sa Programom:

-N. Pejović- Gorske impresije (1994.) (koncert za gitaru i orkestar) IV. i V. stavak; Poljem se vija; Primorkinja konja jaše; Sejdefu majka buđaše; Mlada Jelka; Čobanine, lijepa đevojko; Interludij; Milica, jedna u majke; Razbolje se zorna Zorka; Dolazim, Boko; Soko leti; U Kolijevci; J. Popović – Ja ljubim; J. Popović –Tražiš li?; Još ne sviće rujna zora; Čula jesam da se dragi ženi (Tradicionalna hrvatska pjesma) u specifičnoj obradi i izvedbi oduševio je sve prisutne. Bilo je dostojanstveno, svečano i sa puno emocija, upravo onako kada je u pitanju crnogorsko DA ZA VAZDA.