Zagreb – Predstavljena knjiga “Antički gradovi snovi i sudbine” Miraša Martinovića

Zagreb, 22. Novembar 2012. 

Sinoć je u Zagrebu u Novinarskom domu, uz prisustvo brojnih kulturnih i javnih djelatnika, gostiju i uzvanika, održano predstavljanje knjige Antički gradova snovi i sudbine u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb. Predstavljanje je, ispred organizatora, otvorio Danilo Ivezić ističući da Martinović na starim temeljima podiže nova literarna zdanja, oživljavajući one koji su nekada živjeli  kroz nas koji danas živimo.  Na promociji su govorili: Predrag Matvejević i Dimitrije Popović. U ime Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore prisutnima se obratio pomoćnik ministra Željko Perović, koji je  pozdravio predstavljanje knjige ovog značajnog pisaca, ali i istako značaj i misiju Zajednice Crnogorca Hrvatske u njegovanju autentičnih crnogorskih kulturnih i duhovnih vrijednosti, kao i veoma značajnu potporu države Hrvatske ovoj zajednici i njenoj djelatnosti.

Miraš Martinović je knjigom ANTIČKI GRADOVI SNOVI I SUDBINE obezbijedio sebi mjesto među rijetke pisce i rijetke knjige. Kroz oživljavanje antičkih gradova Martinović je oživio i vječne poruke i univerzalne istine, na jedan posve nov, atipičan i neuobičajen način.

Svaki grad  kroz historiju imao je svoje barbare, od najstarijih do naših vremena, do gradova koji su stradali u posljednjim ratovima, rekao je Matvejević, ističući sudbinu Srebrenice, i drugih gradova na ovim prostorima koji su stradali,  u kontekstu one čuvene Kavafijeve pjesme Čekajući Barbare.

Kroz oživljavanje historijskih činjenica, Martinović je oživio sudbinske trenutke gradova kojima se bavio, dajući im arhetipsku dimenziju, jednu drugu literarnu vječnost koja ne dozvoljava pristup vremenu i rušiteljima. Knjiga Antički gradovi snovi i sudbine prvorazredna je literarna tvorevina, zaključio je Matvejević.

„Uvjetno kazano, antički grad kao svojevrstan „model“ Miraševog književnog zanimanja jest grad kojeg više nema u onom obliku i izgledu kakav je nekada postojao“, kazao je Dimitrije Popović. „.Od njega su ostale samo ruševine. To je grad kojeg su ruinirali čovjek i vrijeme. Takav se grad otvara pred piscem i njegovim senzibilitetom kao nepročitana knjiga. Miraš Martinović je strasni čitač neiščitane i za čovjekovog života nikad dočitane povijesti nekog antičkog grada. Nakon svih stradanja, pohara, katastrofa kojima niti jedan bedem nije odolio, knjiga će,  ističe Miraš Martinović ostati kao „najtrajniji grad“. Piščeva vjera u knjigu je apsolutna. U poglavlju „Dubrovnik Desislavino izgnanstvo“ Miraš nam kazuje kako je Desislava napuštajući Duklju donijela „pepeo spaljenih knjiga vjerujući da će se preobraziti u slova i da će knjiga ispisati samu sebe. Knjige ne umiru ni kada sagore“  naglašava  autor.

Antički grad nije za Miraša tek historijska činjenica, opće mjesto u povijesti civilizacije. Grad je za njega poetski izazov, metafizičko nadahnuće, nedokučiva tajna. Grad je u simboličkom smislu kolektivno biće. Svojom arhitekturom, kućama, hramovima, citadelama, zidinama, predstavlja svojevrsnu urbanu scenografiju po obliku i mjeri vremena u kojem je sazdan. U toj se scenografiji odvija životna predstava toga grada sa svim činovima njegovog trajanja; rođenja, mira, blagostanja, ratovanja, tragedija i smrti“, kazao je Popović.

Promociji u Zagrebu bio je prisutan i Mirko Kovač koji je knjigu „Antički gradovi snovi i sudbine“, nazvao prvorazrednim događajem, ističući „da bi ovu knjigu rado pročitao Borhes“.

Danilo Ivezić dipl. politolog