Zagreb – Predstavljena knjiga „KRONIKA NZCH 1991-2013“ autora Danila IVEZIĆA

 

26. 3. 2013.
Zagreb, Crnogorski dom

 

Danilo Ivezić

“Kronika NZCH 1991-2013”

 

 

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb u Crnogorskom domu u Zagrebu predstavljena knjiga KRONIKA NZCH 1991-2011, autora Danila IVEZIĆA.

 

Promocija knjige 1 Kronika NZCH

 

Predstavljanju su uz brojne uzvanike i goste prisustvovali i: prva sekretarica Ambasade Crne Gore u Republici Hrvatskoj gospođa Ana Zeković, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba gospodin Željko Zaninović i predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 dr. Josip Gjurović, te poznati i priznati javni i kulturni radnici: gospođa Milka Babović i akademski slikar Dimitrije Popović.

Knjigu su predstavili: prof. dr. sc. Ljubomir Kuljača; dr. sc. Radomir Pavićević; autor Danilo Ivezić, a moderator predstavljanja bio je dr. sc. Zoran Drašković. Zbog zdravstvenih problema spriječen je bio prof. emer. dr. sc. Veselin Simović.

Obraćajući se prisutnima na početku predstavljanja, moderator, dr. sc. Zoran Drašković je između ostalog rekao:

“…Na svečanom obilježavanju dvadesete godišnjice osnivanja i djelovanja Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, održanom 21. decembra 2011.g. u Češkom narodnom domu u Zagrebu, predsjednik Zajednice dr. sc. Radomir Pavićević najavio je: «cjelovitu hroniku Zajednice do današnjih dana priprema naš Danilo Ivezić, koji je tom zadatku pristupio sa svojom uobičajenom istraživačkom savjesnošću i politološkom analitičnošću». Kao rezultat autorskih i uredničkih pregnuća g. Danila Ivezića nastala je, na 260 stranica, KRONIKA NZCH 1991-2011. Knjigu koja bilježi dvije decenije postojanja i djelovanja NZCH, zajedno su– uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Zagrebačke županije– objavili NZCH i Skaner studio d.o.o. Zagreb i to u tiražu od 1000 primjeraka! Večeras ćete prisustvovati prvom predstavljanju KRONIKE NZCH. Teško da bi o toj knjizi, ali i o protekla dva desetljeća naše Zajednice, neko mogao mjerodavnije da govori i svjedoči nego što bi to mogao učiniti– večeras, na žalost, višom silom spriječeni- predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u tri saziva prof. emer. dr. sc. Veselin Simović, zatim dugogodišnji predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore «Montenegro» Zagreb i predsjednik NZCH u vrijeme kad je trebalo prebroditi četvorogodišnju krizu Zajednice prof. dr. sc. Ljubomir Kuljača, potom predsjednik NZCH od 2001. godine dr. sc. Radomir Pavićević i, najzad, dugogodišnji tajnik NZCH i autor KRONIKE g. Danilo Ivezić…”

 

Promocija knjige 2 Kronika NZCH

 

Svoja iskustva burnih devedeseti i početne godine 21. stoljeća u programskom djelovanju NZCH prisutnima su iznijeli prof. dr. sc. Ljubomir Kuljača i dr. sc. Radomir Pavićević, koji su i bili na čelnim pozicijama u Zajednice u tim prijelomnim zbivanjima i događanjima.

Autor knjige Danilo Ivezić je, uz zahvalnost svima koji su i pored loših vremenskih uvjeta došli u Crnogorski dom, rekao:

“Na samom početku knjige nalazi se latinska uzrečica VERBA VOLANT SKRIPTA MANENT (riječi lete, napisano ostaje) iz dva razloga: 1- Crnogorci su poznati po tome da mogu pričat’, ali kad’ treba to staviti na papir nastaju problemi; 2- Ono što nije zabilježeno kao da se nije ni dogodilo. A u ovih proteklih dvadeset godina dogodilo se puno toga što je vrijedno sjećanja, što se ne smije zaboraviti. Prihvatio sam se posla upravo zbog bojazni da se ne zaboravi, ali i zbog toga što je godinu dana ranije jedna izuzetno značajna obljetnica (20 godina Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb) ostala bez svoje KRONIKE, MONOGRAFIJE, STORIJE, ili nečeg sličnog, nažalost ostalo je na nedovršenoj priči. Ovo je priča o NZCH njenim aktivnostima. U razgovorima na pripremi knjige inzistirao sam na tome da ona ne bude slikovnica, niti priča o pojedincima već o DOGAĐANJIMA. Normalno je da su njihovi nosioci konkretne osobe, ali se na ovaj način priče izbjegava ono pitanje koje mnogi Crnogorci znaju postaviti: „A ĐE SAM JA TU?“, jer svi su tu, svi oni koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnosti mnogih događanja, koji bez njih ne bi bili ono što jesu.

 

Promocija knjige 3 Kronika NZCH

 

Knjiga je kronika, bilježi događanja, kronološki na osnovu dokumenata. Izvori podataka u prvim godinama djelovanja NZCH su Crnogorski glasnik (izlazio kao bilten 1992 i 1993 godine i Fakta montenegrina (izlazila od 1995-2001, kada je zbog kašnjenja u izlaženju prestalo sufinanciranje od strane Ureda za nac. manjine), kao i dio dokumentacije koji je zatečen u prostorijama NZCH u Vinogradskoj 17. Ono na što posebno upozoravam je činjenica da NZCH do 1997. godine djeluje kao udruga (postojale su do tada još dvije udruge Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb i Crnogorsko kulturno društvo „Montenegro-Montenegrina“, također iz Zagreba) sa svojim ograncima (Rijeka, Varaždin, Zagreb…), a tek nakon donošenja novog Zakona o udrugama (iz 1997) profilira se kao savez udruga, što je i danas.

Knjiga je složena u tri cjeline (četvrti dio Dokumenta, je u funkciji prethodna tri, kao dodatak).

POVIJESNI PREGLED; INTERNACIONALIZACIJA CRNOGORSKOG PITANJA I CRNOGORCI U POLITIČKOM SUSTAVU HRVATSKE.

U Povijesnom pregledu napravljena je podjela na šest cjelina vezana uz ono što nazivamo vremenski međaši, određeni događajima koji su mijenjali način djelovanja, organizaciju i programsku strategiju NZCH. Ti međaši su 1995; 1999; 2001; 2003; 2006.

Promocija knjige 4 Kronika NZCHIako se problematika Internacionalizacije crnogorskog pitanja mogla obraditi u prethodnom Povijesnom pregledu /poglavlje 1.4 i 1.5/ zbog značaja, ogromnog napora i mnoštva poduzetih radnji, kao i nesebičnog angažmana pojedinaca iz rukovodstva NZCH zaslužuje posebnu cjelinu. NZCH je ovim aktivnostima trajno upisala svoje ime u temeljima crnogorske nezavisnosti i obnovljene državnosti. Ovo kažem bez lažne skromnosti. Najveći dio teksta je koautorski tekst Dragutina Lalovića i Dušana Čizmića-Marovića objavljenog u Ljetopisu crnogorskom br. 2 i knjizi Dragutina Lalovića „Države na kušnji“ dopunjen uz suglasnost autora cjelovitim tekstovima izlaganja Don Branka Sbutege (na tribini u Zagrebu 2005) i Veselina Simovića Age (na osnivačkoj sjednici Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru u Podgorici 2005).

Uloga i problemi vijeća i predstavnika crnogorske nacionalne manjine, u najznačajnijim crtama dati su u trećoj cjelini Crnogorci u političkom sustavu Hrvatske. Napominjem samo u najznačajnijim odrednicama, jer ova tematika zahtijeva posebnu analizu i veći prostor.

Nastojao sam da ova priča o NZCH ne bude suhoparno nabrajanje podataka (što ona u suštini i jeste) već kao priča koja teče i zadržava pažnju čitatelja, ali je u isto vrijeme i izvor podataka za neka buduća pisanja, kao dokument vremena. Posebna zahvalnost mom profesoru Draganu Laloviću, koji je svojim sugestijama i prijedlozima (jednom vrstom mentorstva) u mnogo čemu doprinio da je ovakva kakva jeste. Zahvala i Dimitriju Popoviću na naslovnici knjige i Skener studiju koji je štampao knjigu…”

“Zaključujući ovo predstavljanje, dozvolite mi da iznesem uvjerenje da je ono bilo prava prilika da se čuju i zabilježe kazivanja nekih učesnika i svjedoka događaja iz vremenâ koja polako umiču i na koja će neumitno pasti zaborav, ali – da upotrijebim riječi iz pisma «Crnogorskom glasniku» (br. 62) uglednog novinara POBJEDE g. Vlatka Simunovića – i vremenâ za koja se nikad ne smije zaboraviti da su u njima Crnogorci Hrvatske sačuvali obraz svom narodu– riječi su dr. sc. Zorana Draškovića na kraju predstavljanja knjige.

KNJIGA SE NALAZI NA STARNICI www.vijece-crnogoraca-zagreb.hr U RUBRICI DIGITALNA BIBLIOTEKA

 

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske
i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb