Zagreb – Predstavljena Monografija „Dušan Vukotić- Zaboravljeni vizionar“

 

 

MUZEJ MIMARA, Zagreb 26. 5. 2014.

 

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Skener studija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske u Muzeju Mimara u Zagrebu 26. 5. 2014. predstavljena je Monografija „Dušan Vukotić- Zaboravljeni vizionar“.

 

Monografija

 

O knjizi su govorili: dr. sc. Radomir Pavićević, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture Republike Hrvatske, prof. Branislav Mićunović, ministar kulture Crne Gore i Melita-Lila Andres Vukotić, supruga Dušana Vukotića.

 

Predstavljanje Monografije - 1

 

Na početku predstavljanja brojnim uzvanicima i gostima, među kojima Nj. E. ambasador Crne Gore u RH Igor Građević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, Veljko Bulajić, Dimitrije Popović, Božo Biškupić, Enes Kišević, je prikazan Vukotićev, Oskarom nagrađeni film SUROGAT.

 

Film Dusana Vukotica Surogat

 

„Ovom i ovakvom monografijom ispunjavamo našu moralnu obvezu prema Dušanu Vukotiću- rekao je predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Radomir Pavićević na početku predstavljanja, i istakao: Javnosti predstavljamo djelo svjetski poznatog hrvatskog umjetnika crnogorskog podrijetla, bez pretenzije na cjelovitost i potpunost, za koga su vodeći svjetski filmski kritičari, prateći njegov rad od prvog fima „Kićo“ (1951), do „Surogata“ (1961) i nakon toga, ocijenili da je riječ o inovativnom umjetniku koji je od samih svojih početaka uspješno prekoračivao zadana sheme dotadašnjeg kanonskog obrasca, što ga je korak po korak lansiralo u sam vrh svjetske animacije. Možda je najizrazitija karakteristika Vukotića kao umjetnika bila sposobnost stalnog stvaralačkog samonadmašivanja. O tome svjedoče filmovi „Nestašni robot“ (1956), „Koncert za mašinsku pušku“ (1958), „Osvetnik“ (1958), „Pikolo“ (1959), „Surogat“ (1961), „Igra“ (1962), „Mrlja na savjesti“ (1968), „Dobro došli na planet zemlju“ (1993) i brojni drugi, ukupno 105 filmova. Postao je članom Američke filmske akademije (1971), Crnogorske Akademije (1982). Njegove filmove proglašavali su remek-djelima, najboljim filmovima godine, o čemu svjedoče brojne nagrade na međunarodnim i domaćim filmskim festivalima. Godine 1962 film „Surogat“ dobiva najveće priznanje, Oskar, kao potvrda stvaralačkoj vrijednosti i priznanje cijeloj zagrebačkoj školi crtanog filma. Posebnu zahvalnost dugujemo gospođi Meliti Andres- Vukotić, koja je u potpunosti stavila na raspolaganje kompletnu privatnu arhivu, brojne fotografije, nagrade i priznanja; autorima tekstova u monografiji, Paulu Wellsu, Jurici Starešiniću, Rudiju Aljinoviću, Arsenu Antunu Ostojiću. Posebna zahvalnost Vinku Brešanu, Ranislavu Bulatoviću, Ministarstvu kulture RH, Savjetu za nacionalne manjine, Crnogorskoj kinoteci, Dimitriju Popoviću i Dragom Savićeviću…“

 

Predstavljanje Monografije - 2

 

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je uz posebnu zahvalu izdavačima Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske i Skener studiju na impresivnoj monografiji i ogromnom trudu uloženom za njeno objavljivanje između ostalog istaknula „…Podnaslov monografije Zaboravljeni vizionar je podsjećanje na činjenicu da nikada ne smijemo odvajati pojedinca od njegovog djela. Vizionarstvo Dušana Vukotića i njegova genijalnost najbolje je potvrđena činjenicom da je Američka filmska akademija Oskar za animaciju prvi put dodijelila autoru izvan Amerike…“

 

Predstavljanje Monografije - 3

 

Obraćajući se prisutnima ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović je rekao: „… Vukotić je karikaturom iscrtao mjeru i duhovnost; Naracijom stripa otvorio naraciju filma; Robotikom razodjenuo ljudsku uniformisanost; Izvanrednom i čuvenom „Zagrebačkom školom“ animiranog filma, čiji je jedan od osnivača, utemeljio je jedinstveni animirani izraz, kojim je dodirnuo umjetnički strop. I danas je mnogima nedodirljiv u animaciji i filmu, bez obzira na tehnološke mogućnosti…Film Dušana Vukotića pripada svima nama, a on pripada samo filmu. Zadovoljstvo je imati Vukotića za sunarodnika, čovjek akoji je potekao iz crnogorskog krša, ali i čovjeka koji je težio kozmopolitizmu, a svojim ga je djelom i dosegao… Iako su filmovi Dušana Vukotića i danas razumljivi, savremeni i angažovani, što ga i čini velikim umjetnikom, monografija „Dušan Vukotić- zaboravljeni vizionar“ nam je potrebna, jer predstavlja poštovanje i odavanja počasti čovjeku koji je zadužio ove prostore svojim djelom, za koja je dobio najveće filmske nagrade. Čestitam izdavačima Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske i Skener studiju…“

 

Predstavljanje Monografije - 4

 

Melita-Lila Andres Vukotić u izuzetno emotivnom nastupu zahvalila je svima koji su doprinijeli izdavanju ove monografije posebice Nacionalnoj zajednici i Skener studiju naglašavajući da je za nju osobno današnji dan predstavljanja monografije po značenju rangiran odmah nakon dana dodjele Oskara Dušanu Vukotiću.

Monografija je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture RH, Savjeta za nacionalne manjine, a pomoć u realizaciji pružili su Crnogorska kinoteka, Zagreb film  i slikar Dimitrije Popović.

 

Prilog: Danilo Ivezić, dipl. politolog