Zajednica Crnogoraca Albanije – Učešće na Okruglom stolu o zakonu o poštovanju prava manjina

U organizaciji Partije Ujedinjenja za Ljudska Prava – 18 januara 2020 godine, održan je Okrugli sto u čijem radu je učestvovao predśednik Zajednice Crnogoraca Albanije Marinko Ćulafić.

Obraćajući se prisutnima Marinko Ćulafić je rekao:
“Postovani prisutni!

Kao prvo zahvaljujem se organizatorima Okruglog stola na  ovom pozivu kako bi raspravljali u vezi zakona o postovanju prava manjina.

Kao što je poznato, novi zakon o pravima nacionalnih manjina, potvrdjen od strane parlamenta 2017 godine, prepoznao je Crnogorce kao posebnu etničku grupu. Po nama zakasnjela odluka, jer je trebalo jos 2006 godine, da se to potvrdi, kada je Crna Gora povratila svoju nezavisnost. Istina je da Crnogorska manjina je vazda postojala u Albaniji, koja je skoncentrisana uglavnom u Skadarskoj Oblasti, ali zbog istorijskih razloga i nevoljnom prisajedinjenju Srbiji i onda Kraljevini Srba-Hrvata i Slovenaca, kasnije u Jugoslaviji, potom 90 godina proslog vijeka u Zajednici sa Srbijom, ova manjina do kasno je bila prepoznata kao Srpsko-Crnogorska manjina. Iz istorijskih izvora, konkretno na osnovu prof. Pelumb Dzufi,1921 godine kada je Albanija primljena u Ligi Nacija, pored Grcke manjine, bila je priznata jedino Crnogorska manjina.

Svakako, danas Crnogorska nacionalna manjina je prepoznata  kao takva medju 9 drugih manjina u Republici Albaniji, i pred nama su prepreke koje treba da prevazidjemo kako bi ostvarili nasa prava u okviru Zakon o zastiti nacionalnih manjina.

Po popisu iz 2011 godine u Republici Albaniji zive samo 366 gradjana crnogorskog porijekla!!! Ova brojka je daleko ispod realnog broja gradjana crnogorskog porijekla na teritotiji Albanije. Pazljivo sam procitao taj zakon o izjasnjavanju gradjana Albanije 2011 godine, i mogu slobodno reci da je bio u najmanju ruku problematican. Konkretno u formalaru o izjasnjenju etnicke pripadnosti, cl 20. je precizirano da ako osoba se izjasni suprotno etnickoj pripadnosti u postojecim maticnim knjigama, bice kaznjena u vrijednosti priblizno 1000 $ po osobi. Ovo je bilo smatrano kao otvoreni pritisak o slobodnom izjasnjenju gradjana u vezi njihove etnicke pripadnosti. Treba naglasiti da u popisu 2011 godine 13% gradjana Albanije nijesu se izjasnili o svojoj etnickoj pripadnosti.

Po informacijama kojima raspolazem i Vi kao predstavnici Nacionalnih manjina oštro ste se protivili takvom procesu registracije 2011 godine.

Zato na novoj registraciji stanovnistva,  koja je planirana 2020 godine, da bi eliminisali pritisak na gradjane o slobodnom izboru svakog albanskog gradjanina u vezi njegove etnicke pripadnosti, potrebno je staviti van zakona, zakonske akte u vezi kaznjavanja. 

Prisutan problem, što se nadam bio je  i razlog naseg okupljanja danas na ovom okruglom stolu, jeste i neopravdano kasnjenje formiranja novog Komiteta nacionalnih manjina, institucije bez koje, zakon o zastiti prava manjina ostaje samo mrtvo slovo na papairu. Ovo kasnjanje navodi nas, da uvidimo realnost da je taj zakon donijet samo kao prinudna obaveza kako bi Albanija  napredovala ka Evropskoj Zajednici. Zato Albanske politicke partije, treba da su svjesne, da samo sa postovanjem prava nacionalnih manjina, i primnjena u praksi zakona o njima, otvorice ce put albanskom drustvu  da se svrsta u red modernih evropskih drustava. Samo na taj nacin drzava Albanija postace ozbiljan partner u pridruzivanju Evropskoj Uniji.

ZCGA  prosle godine  imala je nekoliko veoma vaznih sastanaka  sa visokim predstavnicima Albanije, medju kojima prvo mjesto zauzima sastanak sa predśednikom Republike Albanije gosp.Ilir Meta, kao i sa drzavnom ministarkom za odnose sa Parlamentom gospodjom Elisa Spiropali. Na svim tim sastancima, izrazena je dobra volja, da nas podrze kao novu nacionalnu manjinu. Takodje smo razgovarali o novom zakonu o nacionalnim manjinama, kao i kasnjenju u formiranju novog Komiteta za manjine, sto je dovelo da mi kao Crnogorska manjina budemo van institucija. Znaci svi ovi satanci su bili formalnog karaktera.  Vjerujemo da formiranjem novog komiteta, u kom ce crnogorska Zajednica imati svog predstavnika, i u saradnji sa svim drugim manjinama, nastavicemo nase napore u obezbedjivanju prava i promovisanju prava i interesa nacionalnih manjina.

Jos jednom Vam zahvaljujemo, sto ste mi omogucili da govorim u ime crnogorske Zajednice, i izrazavam uvjerenje da cemo svi zajedno  u buducnosti imati dugorocnu i konstruktivni saradnju!”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − 9 =