Zajednica Crnogoraca u Albaniji je obilježila Dan državnosti Crne Gore


U čast 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, Marinko Ćulafić, predsjednik Zajednice Crnogoraca Albanije (ZCGA) je u hotelu Skampa, u konferencijskoj dvorani organizovao okrugli sto o ovom najvećem prazniku Crne Gore.

Ćulafić je otvorio okrugli sto, a na njemu je govorio Zoran Đukanović, predstavnik Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Crne Gore. Đukanović se osvrnuo na hiljadugodišnju istoriju Crne Gore, a posebno na dva datuma, 13. jul 1878. godine, kad je na Berlinskom kongresu zvanično Crna Gora priznata i postala 27. država u Evropi i 13. jul 1941. godine, kad je u Crnoj  Gori buknuo svenarodni ustanak protiv stranog okupatora u 2. svjetskom ratu, koji se velikom brzinom proširio i za nekoliko dana je bio oslobođen veći dio teritorije Crne Gore, što je u tom momentu bio najjači otpor fašističkom okupatoru u porobljenoj Evropi.

Takođe, Ćulafić je u Etnografskom muzeju u Elbasanu, uz podršku opštine i gradonačelnika Gledijana Latje i u saradnji sa Maticom crnogorskom  priredio izložbu fotografija o 13. julu 1941. godine – ustanku crnogorskog naroda protiv italijanskog okupatora. Na otvaranju izložbe, pored Ćulafića, govorio je i Zoran Đukanović, predstavnik i samostalni savjetnik u Upravi za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Crne Gore. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − twelve =