Zajednica Crnogoraca u Albaniji – Obilježena jedne od najtežih tragedija crnogorskog naroda, tragedija u Medovi


Udruženje ZCGA (Zajednica Crnogoraca u Albaniji) juče je (06.01.2023.), u okviru svog godišnjeg programa, organizovalo svečanost obilježavanja jedne od najtežih tragedija crnogorskog naroda, tragedije u Medovi. Dana 6. januara daleke 1916. godine, brod Brindizi pun crnogorskih iseljenika sa američkog kontinenta naleteo je na podvodnu minu. U eksploziji je poginulo skoro 500 crnogorskih dobrovoljaca.

U svom uvodnom govoru, predsjednik ZCGA i ujedno predstavnik Crnogorske manjine u Albaniji g. Marinko Ćulafić je rekao da je požrtvovanost ovih heroja primjer inspiracije za nas i generacije koje dolaze.  Čulafić se takođe zahvalio prisutnima, a posebno Županu Okruga Ljež g. Djerdj Prendi i direkciji Luke Medova za priliku koju su dali udruzenje ZCGA za obavljanje ove aktivnosti.

U ovoj aktivnosti, pored lokalnih vlasti, učestvovali su i Otpravnik poslova Crne Gore u Tirani g. Đorđe Janković, stalni savetnik u Upravi za Saradnju sa Dijasporom i imigrantima (USDI) g. Zoran Đukanović, predsjednik Matice crnogorske g. Dragan Radulović, delegacija Opštine Bar na čelu sa predsjednikom Skupstine Opštine g. Branislavom Nenezićem itd. 

Čulafić je na kraju svog obraćanja još jednom istakao potrebu postavljanja spomen-ploče u luci Medova u čast herojima “Crnogorskog Titanika”. I ove godine su prisutni na ovoj svečanosti položili vijence cvijeća u more u blizini mjesta gdje se i danas nalazi potopljeni brod Brindizi.

Dan ranije, 5. januara, predsjednjk Zajednice Crnogoraca g. Ćulafić i članovi ovog udruženja učestvovali su na misi zadušnici koja je održana u manastiru Svetog Vladimira u selu Šidžon u Elbasanu u čast žrtvama tragedije Medove.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + nine =