Zajednica Crnogoraca u Republici Makedoniji – Manifestacija “Makedonija o Njegošu”

 

Logo

 
 
 

KULTURNA MANIFESTACIJA

u slavu  velikog crnogorskog, južnoslovenskog  i evropskog pjesnika

PETRA II.  PETROVIĆA  NJEGOŠA (1813-1851)

 

 

МАКЕДОНИЈА ЗА ЊЕГОШ

 

MAKEDONIJA O NJEGOŠU

 

 

Zajednica Crnogoraca u Republici Makedoniji (ZCGM),  djelujući u skladu sa svojim programom i nastojanjem da očuva svaki važni identuitetski simbol otadžbinskog porijekla svojih članova, dosljedno se  trudi da na dostojan način  obilježi značajne datume  iz crnogorske nacionalne i multietnonacionalne istorije i kulture. Svojim  punim angažovanjem ZCGM se sa pijetetom uključuje  u Proslavu 200-godišnjice rođenja najvećeg crnogorskog  pjesnika Petra II Petrovića Njegoša prigodnom manifestacijom

 

 

МАКЕДОНИЈА ЗА ЊЕГОШ

MAKEDONIJA O NJEGOŠU

 

Program obilježavanja  200-godišnjice Njegoševog rođenja ZCGM ostvaruje uz punu saradnju sa makedonskim i crnogorskim naučnim i prosvjetnim  institucijama i ustanovama, uz učešće istaknutih makedonskih  kulturno.prosvjetnih stručnjaka, među kojima su i ličnosti crnogorskog etničkog porijekla. Program će se ostvarivati čitavog novembra t.g. i biće propraćen odgovarajućom pažnjom elektronskih i štampanih medija u Republici  Makedoniji i Državi Crnoj Gori.

Značajno je da obilježavanje 200-godišnjice rođenja znamenitog crnogorskog pjesnika, velikog državotvorca i državnika,  poglavara autokefalne Crnogorske crkve – počinje upravo u skopskoj Osnovnoj školi „NJEGOŠ“ , uz prisutstvo i  simbolično učešće članova ZCGM.

ZCGM organizuje Naučni skup o Njegošu –  u suorganizaciji sa Filološkim fakultetom Univerziteta „Kiril i Metodij“ u Skopju. Na ovom Skupu će učestvovati više profesora sa Katedre za makedonski jezik i južnoslovensku literaturu. U posebnom programu, na Filološkom fakultetu biće predstavljena  knjiga prof. dr  Nauma Radičeskog „Crnogorska književnost u makedonskome ogledalu“, veoma vrijedna knjiga koju je nedavno  izdao Institut za crnogorski jezik i književnost u Podgorici.

Na Dan posvećen Njegošu u Makedonskoj akademiji nauka i umjetnosti, takođe uz saradnju sa ZCGM i uz učešće makedonskih i crnogorskih akademika (Mateja Matevski, Katica Ćulavkova, Sreten Perović), biće promovisano obnovljeno izdanje  „Gorskog vijenca“ na makedonskom jeziku, u visoko cijenjenom prijevodu utemeljitelja MANU akademika Blaža Koneskog. Tim povodom, u Makedonskoj kinoteci  biće prikazan dugometražni dokumentarni film „Noć skuplja dva vijeka“ eminentnog crnogorskog filmskog reditelja Branka Baletića.

U okviru ove manifestacije biće priređena Izložba knjiga o Njegošu, u saradnji Biblioteke  MANU i Biblioteke „Radosav Ljumović“ iz Podgorice.

ZCGM će i ovim povodom  nastaviti obilazak gradskih i mjesnih biblioteka u Republici Makedoniji, donirajući im značajna izdanja Instituta za crnogorski jezik i književnost,  Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i knjige makedonskih pjesnika u crnogorskom  prijevodu  akademika Sretena Perovića,  kao i njegova originalna  djela.

Suorganizatori iz Makedonije su: Udruženje makedonsko-crnogorskog prijateljstva, Osnovna škola “Njegoš”. Filološki fakultet “Blaže Koneski”, MANU, NUB “Sveti Kliement Ohridski” – Bitola i Makedonska kinoteka;  a iz Crne Gore, iz Podgorice: Crnogorska kinoteka, Institut za crnogorski jezik i književnost  i Udruženje crnogorsko-makedonskog prijateljstva.

           

Ovu kulturnu manifestaciju podržale su cijenjene  makedonske  kompanije:

Vinarija “TIKVEŠ”,  KI-EM,  KONICA MINOLTA i SEMOK.

Zahvaljujemo svima koji s ljubavlju učestvuju

u realizaciji proslave ovog značajnog jubileja!

 

Novembar 2013,
Organizacioni odbor proslave