Zapažen uspjeh knjige “Znakovi vremena”

 

 

Nakon uspješnih predstavljanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, Zimskom salonu knjige u Podgorici i u Budvi, knjiga razgovora “ZNAKOVI VREMENA”, poznatog crnogorskog novinara i publiciste RANKA PAVIĆEVIĆA iz Budve, postala je tražena, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.

Knjiga, čiji su izdavači NOVA KNJIGA iz Podgorice, “GRAD TEATAR” iz Budve, i KOSMOS IZDAVAŠTVO iz Beograda, sadrži 75 razgovora sa najpoznatijim stvaraocima iz oblasti kulture, ne samo u Crnoj Gori, već u regionu i svijetu, koje je Pavićević vodio tokom 30 godina, njegove duge i plodne novinarske karijere.

Riječ je pored ostalog, o intervjuima sa: Desankom Maksimović, Borislavom Pekićem, Danilom Kišom, Miloradom Pavićem, Matijom Bećkovićem, Stevanom Raičkovićem, Miroslavom Antićem, Rankom Jovovićem, Miisavom Savićem, Momom Kaporom, Vesnom Parun, Mirom Alečković, Marijom Vargasom Ljosom, Jurijem Poljakovim, Ronaldom Harvudom, Amirom Orom, Svetislavom Basarom,…… Emirom Kusturicom, Lordanom Zafranovićem, Živkom Nikolićem, Dejanom Mijačem, Ljubom Tadićem, Radem Šerbedžijom, Petrom Kraljem, Dadom Đurićem, Filom Filipovićem, Vojom Stanićem, Ljubom Popovićem, Batom Mihailovićem, Cvetkom Lainovićem, Oljom Ivanjicki, Jadranskom Jovanović i drugima. 

Govoreći o “Znakovima vremena” Ranka Pavićevića, poznata književnica i rediteljka Vida Ognjenović, pored ostalog kaže, da je riječ o antologiji intervjua, koja je svojevrstan znakovnik u kojem su iznijeti i objavljeni, pojedini gorući umjetnički, moralni i građanski postulati intervjuisanih umjetnika, ali je istovremeno i vodič kroz složene i izukrštane staze znanja, mašte, sumnje i uvjerenja, života i nadživota……

Ranko Pavićević je poodavno shvatio, da je intervju ponajbolja forma, da se “ukradu”  misli velikih, saberu i stave na “uvid” širokoj publici koja knjigu ljubi i štuje, rekao je novinar i pisac Savo Gregović, ističući da ih je birao po jednbom jedinom redu, njihovod djelu i stvaralačkom tragu. Ranko zna da pita, pa je to najčešće razlog sagovornika, da prihvati ozbiljan razgovor, kazao je pored ostalog Gregović.

Pjesnik Slobodan Ristović ističe, da je knjiga umjetnička građevina, koju je znalački ukrovio Ranko Pavićević, intelektualni buntovnik i zaštitnik ljudskih vrlina. Ova knjiga je najsažetija, fina istorija umjetnosti ovih prostora, koji bljeskaju poviše mora i planina, ma sa koje se strane one nalazile i naizgled nadilaze vidik ljudsko podrebarje i čeono zvezdanje, ……

Prof. dr Siniša Jelušić smatra između ostalog, da  oakva sabranost umnih ljudi iz raznih stvaralačkih disciplina i njihove odgovore na temeljna pitanja predstavljaju poduhvat od najveće važnosti za našu savremenu, uveliko narušenu kulturu. Odgoovori autora postaju neophodni za svaku ozbiljnu interpretaciju njihovih poetika i nema nikakve sumnje, da pohvale ovoj knjizi, počivaju na neupitnim razlozima, od kojih mi se čini najvažnijim, da što više mladih ovu knjigu pročita, ….. ističe profesor Jelušić.

Pisac, dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade za književnost, Milisav Savić kaze, da je Pavićevićeva knjiga razgovora, već istorija, jer je razgovarao, manje više, sa klasicima, od kojih mnogih nema……

Dok sam čitala Rankov intervju sa nobelovcem Marijom Vargasom Ljosom, imala sam osjećaj, da sam sama njegov sagovornik. Što je još čudnije, imala sam osjećaj, da sam se sjedinila sa njegovom ličnosšću, istakla je pored ostalog, književnica i profesorica filozofije Dušica Labović.

Poput čarobne Aladinove rudarske lampe, Ranko Pavićević, tom svojom sve-počin lampom, osvjetljava duboku tamu okna ispred sebe i precizno usmjerenom zrakom, nalik na posmoderni laser, pronalaze dragulje i pažljivo ih i odgovorno  iznosi na na svjetlost dana, ….. rekao je između ostalog književnik i književni kritičar Perivoje Popović.  

Književnik Todor Živaljević – Velički, ističe, da je davno prestao da vjeruje u čuda, ali je Ranko svojom knjigom čudo vrati i ostavi me bez daha. On se ovom knjigom odužio  kulturnoj eliti, ali i sebe pridružio tom čudesnom nizu, ……

Knjiga razgovora “Znakovi vremena” Ranka Pavićevića je, više od knjige. To je istovremeno i udžbenik iz kojega čitaoci mogu učiti o mudrostima i ljudskim vrlinama i saznanjima, šta kažu uglednici, koje je znalački okupio na jenom mjestu. To je trud za divljenje i poštovanje, istakao je pored ostalog, govoreći o Pavićevićevoj knjizi, dr Blažo Zlopaša.