Zapaženo učešće crnogorskih stvaralaca na samitu 16+1 inicijative u Kini

 

 

U okviru sveobuhvatno intenzivirane saradnje između Kine i šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope, kultura zauzima posebno mjesto.

Svjesni snage i važnosti kulture, Ministarstvo kulture i turizma Narodne Republike Kine je po drugi put organizovalo Forum kulture u Čengduu, glavnom gradu provincije Sečuan. Grad koji broji više od 16 miliona stanovnika bio je višednevno poprište živih rasprava o aktuelnom trenutku u kulturi kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu. U prijateljskoj atmosferi sa domaćinima, predstavnicima umjetničkig disciplina plesa, muzike, pozorišta i slikarstva, gosti iz 16 zemalja Evrope razmijenili su brojne ideje za konkretne projekte i moguću buduću saradnju. “Tradicija i savremenost” bila je zadata tema koja je poslužila kao orijentir za plodne razgovore a “Čengdu deklaracija” koja je potpisana od strane učesnika, predstavlja obavezu daljeg unaprijeđivanja i intenziviranja saradnje.

Kineska kulturna scena u proteklih nekoliko decenija, zajedno sa ekonomijom ove najmnogoljudnije zemlje svijeta, doživljava vrtoglavi uspon. Istovremena otvorenost za nove sadržaja iz zapadnih kultura kao i želja za promocijom sopstvene, učinili su današnju Kinu jednom od najvećih umjetničkih scena na svijetu. Infrastruktura kulture se gotovo svakog dana unaprijeđuje novim sadržajima, galerijama, koncertnim salama, studijima, filmskim gradovima, univerzitetima i fakultetima umjetnosti… Najveći svjetski ansambli, orkestri, baletske trupe, pojedinačni umjetnici i stvaraoci, predstavljaju svoja umijeća ogromnom auditorijumu koji je iz dana u dan sve brojniji.

U crnogorskoj delegaciji koji su dobili direktne pozive za učešće iz Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine bili su: Vanja Pantović direktor Baletske škole „Princeza Ksenija“, Pius Alexander Fischer- patron škole, akademski slikar Tiho Vujović, Ivona Milić – pijanistkinja i art menadžer kao  i direktor KotorArt Festivala  pijanista  Ratimir Martinović.

Vanja Pantović je već dvije godine  sa  vrlo uspješnim projektima Baletske škole “Princeza Ksenija” prisutna u Kini i nastavlja svoju plodnu saradnju sa najvažnijim institucijama baletske umjetnosti kao što su Nacionalni balet Kine, Beijing Dance Academy, Minzu university, Chengdu vocational University of Art.

Pius Alexander Fischer govorio je na temu cultural diplomacy. Vrlo zapaženim predavanjem kome su prisustvovali najviši zvaničnici foruma, dao je više intervjua brojnim medijima okupljenim oko ovog važnog kongresa.

Tiho Vujović, slikar nesvakidašnje mašte i doživljaja, predstavio je dio svojih radova koji su na fonu umjetničke tradicije velikih slikara poteklih iz Crne Gore. Već za oktobar dogovoreno je njegovo predstavljanje u uglednoj galeriji u Pekingu.

Ivona Milić (bivša učenica Baletske škole “Princeza Ksenija”), rodom iz Crne Gore, danas na usavršavanjima u Minhenu, govorila je o važnosti medija u predstavljanju kulturnih politika i sadržaja.

Ratimir Martinoviić je govorio o iskustvima KotorArta i kontekstualizacije umjetničke muzike kroz njegovanje tradicije i baštine u savremenim umjetničkim formama. U nekoliko intervjua koje je dao za kinesku štampu, on je istakao važnost edukacije publike i mladih naraštaja ali i otvorenost za nove izražajne mogućnosti potpomognute tehnološkim razvojem u službi vrijednosti koje naša društva baštine. U razgovorima sa zvaničnicima Ministarstva kulture i turizma Kine, Martinović je predložio pokretanje Koordinacionog centra za oblast umjetnosti inicijative 16+1 upravo u Crnoj Gori. Od takvog centra bi korist imali svi učesnici u procesu pokrenutom prije nekoliko godina a naročito bi profitirala kulturna scena naše zemlje.