Zapis sa starog puta Virpazar – Bar


29.11.2020.

Stari put Virpazar – Bar preko Ostrosa postao je turistička atrakcija. Od do nedavno zapostavljenog puta postao je poželjna ruta sve većeg broja turista. Put se prostire padinama iznad Skadarskog jezera, pa je to prilika da se uživa u atraktivnim pogledima na priobalje Skadarskog jezera.

Put prolazi kroz sela Godinje i Seoca, iznad Krnjica i Donjih Murića. Pośeta ovim mjestima pruža posebno zadovoljstvo jer se u velikoj mjeri mogu ośetiti čari minulih vremenima. Tu je i predivna plaža u Murićima kojoj mogu pozaviđeti i neke na obali mora. Sa puta se pruža odličan pogled na ostrva Skadarskog jezera i manastire Starčeva Gorica i Beška.

Nastavak puta vas vodi kroz selo Kostanjice koje je poznato po velikom kompleksu kestenove šume. Ako dođete s proljeća tu je između stabala kestena i nevjerovatan žuti tepih od jagorčevine.

Varošica Ostros je centar Krajine. Neposredno uz varošicu nalaze se ostaci manastira Prečista Krajinska koji je veoma značajan u crnogorskoj istoriji, a u narodu poznat po romantičnoj i nesrećnoj ljubavi dukljanskog kneza Vladimira i Kosare, ćerke makedonskog cara Samuila. Nešto dalje od manastira nalazi se Kosarin bunar i bunari Boljevića.

Put se dalje penje i dolazi do prevoja Stegvaš odakle počinje poznata planinarska tura do Skadra preko Taraboša sa možda najljepšim pogledom od svih planinarskih staza: s lijeve strane na Skadarsko jezero a s desne na Šasko jezero, solanu i Adu Bojanu. Dalje put nastavlja do Bara preko Vladimira. Kad stignete u Bar ne zaboravite da pośetite najstariju stanovnicu Bara – staru maslinu koja već 2000 godina odolijeva vremenu. Nakon ovog obilaska, ako ste komotni s vremenom, skoknite i do Starog Bara, nećete požaliti. Još jedan prikaz ovoga puta sa galerijom slika nalazi se na portalu www.montenegrina.net u dijelu putopisi i reportaže.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + two =