Završen 15. književni festival “Faropis” na Hvaru

 
 


Dragana Tripković, uz slovensku pjesnikinju Zarju Vršič,  dobitnica je ovogodišnje nagrade „Faros“ koju tradicionalno dodjeljuju  organizator i selektori festivala.

 

U nedjelju navečer završio je 15. jubilarni Faro(pi)s  koji se od 19.-21. kolovoza održao u Starom Gradu na Hvaru.

Po prvi put na  međunarodnom književnom festivalu „Faro(pi)s, koji se 15. već  godinu održava u Starom Gradu na Hvaru, crnogorsku prozu i poeziju su, na naj bolji mogući način,  predstavili Dragana Tripković i Milorad Popović.

Dragana Tripković, uz slovensku pjesnikinju Zarju Vršič,  dobitnica je ovogodišnje nagrade „Faros“ koju tradicionalno dodjeljuju  organizator i selektori festivala.

 

Faropis - Dragana Tripkovic

 

Kakav su dojam Tripković i Vršić ostavile na Hvaru naj bolje pokazuje činjenica da ih je Brajović odmah nakon nastupa pozvao da gostuju i iduće godine.

Bianko pozivnicu na iduće 16. izdanje Faro(pi)sa dobio je i Milorad Popović kojem je zafalilo knjiga za podijeliti i potpisati, nakon čitanja dionice iz svog zadnjeg romana, tako da je i organizator Jovan Brajović ostao bez svog primjerka knjige.

 

Faropis - Milorad Popovic

 

Milorad Popović i Dragana Tripković osvojili su Hvarane svojom neposrednošću i duhovitošću kako na sceni tako i u neformalnom druženju.

Prvu večer Faro(pi)sa na prepunom trgu Škor u Starom Gradu impresije o svom kolegi i prijatelju Arsenu Dediću iznosili su  Diana Burazer, Ervin Jahić, Tonko Maroević, Tahir Mujičić i Zdravko Zima.

U opuštenoj i na trenutke vrlo emotivnoj atmosferi kolege su čitali eseje o Arsenu, prepričavali anegdote, čitali i interpretirali njegove pjesme,  prisjećali se koliko je Arsen  utjecao na njihov život i stvaralaštvo.

Don Ante Marulić pjevao je i svirao Arsenove pjesme. Arsenova „primijenjena poezija“ u njegovim glazbenim obradama razgalila je srca publike. Bio je to pun pogodak: red glazbe, red stihova, red anegdota pokazali su da Arsen nije ispao iz naše kolektivne memorije i da je, premda biološki nije s nama, njegova zvijezda neugasiva.

 

Faropis - Dragana Tripković Drago Štambuk Milorad Popović i Zarja Vršič

 

Druge večeri hvarskoj publici predstavljeni  su pjesnici i pripovjedači iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Slovenije:  Diana Burazer, Jakša Franetović Kasper, Omer Ć. Ibrahimagić, Tonko Maroević, Milorad Popović, Drago Štambuk, Dragana Tripković, Zarja Vršič i Zdravko Zima.

Treće večer bio je je podsjetnik na umjetničku ostavštinu Magde Dulčić. Večer je započela prikazivanjem animiranog filma „Povratak“ Magde Dulčić. O Liku i djelu Magde Dulčić nadahnuto su govorili Tonko Maroević, Tahir Mujičić i Aldo Čavić

Selektori ovogodišnjeg Faro(pi)sa bili su akademik Tonko Maroević i Ervin Jahić

Nakon 15 godina svoga postojanja Faro(pi)s, pod sigurnim vodstvom neumornog vlasnika i idejnog osnivača Jovana Brajovića, ide dalje, nesumnjivo obogaćujući cjelokupnu ljetnu kulturnu ponudu i svrstavajući se u najzanimljivije domaće književne festivale ne samo tijekom ljetne sezone.

Tekst: Mirko Crnčević
Foto: Mejra Mujičić

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − twelve =