Završena 2. likovna kolonija „Lovćenački koloriti”


Svečanim otvaranjem izložbe u galeriji Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu uspješno je završena 2. likovna kolonija „Lovćenački koloriti”. Selektor trodnevne likovne kolonije koja je okupila 6 istaknutih umjetnika je bio redovni univerzitetski profesor Zvonko Pavličić. Slikari su stvorili 12 umjetničkih djela koje su poklonili Crnogorskom kulturnom centru u cilju obogaćivanja umjetničke zbirke.

Na likovnoj koloniji su učestvovali:

  • Ratko Šoć (1938) rođen na Cetinju, živi i stvara u Vrbasu. Nakon čuvene hercegnovske umjetničke škole diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu. Bio je stipendista italijanske vlade.
  • Pero Nikčević, Pedagoški akademiju, likovni odsjek završio u Nikšiću, a Likovnu akademiju u Beogradu. Stipendista francuske vlade. Trideset pet godina živi i stvara u Parizu.
  • Mićo Mitić (1956) iz Dimitrovgrada. Nakon što je akademsko obrazovanje stekao u Beogradu, magistrirao je i završio specijalizaciju na Likovnoj akademiji u Sofiji.
  • Snežana Pešić Rančić (1957), diplomirala je na Fakultetu Primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Predsjednica je umjetničkog savjeta Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije
  • Zvonko Pavličić (1960), diplomirao Istoriju umјetnosti sa arheologijom na Filozofskom fakultetu u Skoplju i slikarstvo na Akademiji umјetnosti u Prištini, gdje je i magistrirao.
  • Miloš Šarić (1991), diplomirao na Fakultetu umjetnosti u Prištini, a na Fakultetu primijenjene umjetnosti u Beogradu završio master studije i doktorirao.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su svi učesnici ovogodišnjeg saziva likovne kolonije. O umjetnicima i samoj koloniji govorio je umjetnički direktor Nenad Stevović, a u ime učesnika publici se obratio i izložbu otvorio slikar Pero Nikčević iz Pariza. U muzičkom programu nastupili su učenici muzičke škole iz Bačke Topole, Iva Drašković (violina), Barbara Bede (gitara) i profesor violine Andraš Tot.

Organizator 2. likovne kolonije „Lovćenački koloriti” je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija” iz Lovćenca uz podršku Uprave za dijasporu i iseljenike Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 3 =