Završena prva faza snimanja dugometražnog dokumentarnog filma „Ova dobra zemlja“


Protekle nedjelje završena je prva faza snimanja dugometražnog dokumentarnog filma „OVA DOBRA ZEMLJA“, reditelja Vladimira Perovića, u produkciji ATOMIC PRODUCTION iz Podgorice.  Film je podržan sredstvima opredijeljenim za konkurs Filmskog centra Crne Gore. Snimanje i istraživanje terena, simbolično za Perovića, počelo je u Boki Kotorskoj, gdje je sa svojim timom koji čine Ivan Čojbašić (producent i kamerman ) i Jelena Božović (izvršna producentkinja i menadžerka ) uspješno zabilježio kadrove koji će, sigurni smo, krasiti ovaj film.

O čemu ovog puta govori ovaj film, najbolje je rekao reditelj:

„Duboko u izolovanosti surovog cuckog krša, čuo sam i snimio (za film „Žeđ kamenog mora“) misao: „Ova dobra zemlja, i ova dobra voda nas su upropastile!…Da njig nije bilo, i mi bi ka i drugi pošli u svijet za boljijem životom!“ Taj veličanstveni paradoks, dostojan učenih filozofa, misao u kojoj je sažet cijeli život, iz usta nepismenog premudrog starca, progoni me otkad sam je čuo. Sličnih dubokih misli, jezgrovito sažetih u pamtljive sentence, čućete koliko hoćete – ako samo oslušnete naše brđane. Većina njih umom nadilaze fizičke granice svih brda, a rječnikom često nadmašuju i mnoge školovane. Ta misao o dobroj zemlji postala je – ideja vodilja za ovaj film.

Nema sumnje da su čovjek i predio neraskidivo vezani, da se nekako stope, te da izgleda kako jedno proizilazi i z drugoga. Kao da se krš/planina nekako transformiše u izgled, u pogled, u riječ svakog brđanina. Oni su u stanju da moćno pripovijedaju – o svemu:  od običnog života do smisla postojanja čovjeka, od banalnih rutina, dnevnih poslova, muka, sve do dubljih misli o čovjeku, moralu, stvarnosti, svijetu, vremenu, vasioni, pa čak do egzistencijalističke zapitanosti malog zemnog stvora ispod velike kape nebeske.“

Prva faza snimanja i istraživanja trajala je 6 dana, sa početnom tačkom iznad Prčanja. Zanimljivost sa tog snimanja bila je ta, da je čuvena metoda „Ivice i Marice“ i bacanja tragova, pomogla filmskoj ekipi da se vrati sa vrha staze na dno. Od Budve do  Vrmca, sa pogledom na Dobroćansku stijenu, pa preko Ćeklića, Prijekog počivala i Dobre gore, do Petrovog dola. Četvrti dan obilježila je Orijenska tura i veličanstvenog platoa Subre „Vilino guvno“. Posljednja dva dana ove faze filma, uspješno su nas upoznala sa likovima i njihovim životima u Tuzima, koje ćemo snimati na Kučkim planinama sa ovcama, kao i dogovori za snimanja na Prokletijama, što će biti najveći izazov za ovu filmsku ekipu. Druga faza snimanja očekuje se krajem maja.

Ovog puta, prijatelj prve faze snimanja bio je „Babi resto-bar“ iz Tivta koji je svakog dana obezbijedio ketering za filmsku ekipu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + one =