ZAVRŠENI 28. DANI HUMORA I SATIRE „VUKO BEZAREVĆ“

 

Vuko Bezarevic - pvportal

 
 

RIJEČI KOJE VEDRE I OBLAČE

 

Trodnevna manifestacija humora i satire „Vuko Bezarević“ koja već 28 godina u Pljevljima okuplja najbolje humoriste i satiričare sa jugoslovenskih prostora – ove godine je od 12 do 14. juna imala program za mlade (koncert S.A.R.S u Milet-bašti) za nešto odraslije (Miletisanje) i za one u bračnim vodama (Ljubavnici – Slavija teatar), a završena je izložbom karikatura sa konkursa „Risto Pejatović“ (Grand-prix – Vjekoslav Bojat, iz Podgorice) i svečanom večeri, na kojoj su uručene tradicionalne nagrade („Mladi Tipar“, „Vuko Bezarević“ – za satiričnu priču i TIPAR – nagrada satiričaru godine).

 

Dani humora i satire - Pljevlja 2014.

 

„Takve reči“ Vukove u Milet-bašti čitala je Jovana Jelovac, a „Hrabre reči“ u Domu Vojske Crne Gore – Ismet Šljuka. Bilo je i „rječi“ i „riječi“ takođe – hrabrih i u „nejav“ nezašivenih – jer, inače, ne bi bilo duha ni slobode, ili bar iluzije slobode…

Dobrodošlicu u grad humora i satire gostima poželio je dr Miloje Pupović, predsjednik Opštine Pljevlja, uz preporuku čitaocima da obrate pažnju na Bezarevićev esej o „Pljevljacima u Andrićevim djelima“.

Za one koji se još upuštaju u avanturu čitanja – jedna književno-kritičarska poslastica: promocija knjige „Kritičke refleksije“ Vuka Bezarevića, koje nisu izgubile aktuelnost ni posle tri decenije. O knjizi su govorili mr Zora Jestrović, mr Isak Kalpačina i Gojko Božović, direktor izdavačke kuće „Arhipelag“. U ime Sekretarijata za društvene djelatnosti – sekretarka Slavica Krstajić poentirala je Vukovom maksimom, kako je umjetnik uvijek „dužan zavičaju“. U ime porodice Bezarević zahvalio je Mihailo (Vukov) Bezarević.

Glumci beogradskog Slavija-teatra (12. jun, sala Doma Vojske CG) demonstrirali su kako je odavno prevaziđen „bračni trougao“ – bez petougla (pentagona) nema prave bračne zavrzlame, znači u brak ne stupati bez velike nužde…

Miletisanje (petak, 13. juni) uspjelo je uprkos svim zlokobnim metorološkim i planetarnim prognozama. Jednim uvom slušali smo Jelenu Jelovac Cavnić, Cicu Čolović, Milka Grbovića i Miladina Berića, a čuvali dlanove za Drakčeta – Dragana Jovanovića („Dejo, majstore“). Atmosferu je najviše ugrijala grupa S.A.R.S. Veče je nadahnuto vodila Jelena Bojović. Nakon toga je moglo da pljušti do zore…

Na svečanoj večeri, 14. juna u Domu Vojske CG, pljuštali su aforizmi. Prava provala duha! Prethodno je Pivljanin Vjekoslav Bojat, iz ruku Mirka Zulića, karikaturiste iz Podgorice – člana žirija, preuzeo grand-prix za karikaturu „Risto Pejatović“, a specijalne nagrade dobili su Mića Miloradović i neizbježno-nemilosrdni Darko Drljević.

 

Dani humora i satire - Pljevlja 2014-2.

 

„Mladi Tipar“ je dobila Anastasija Kocić iz Niša, koja je virtualno i poetski dočarala prednosti facebook-a koji koriste njeni dragi baba i deda…

Nagradu „Vuko Bezarević“ za najbolju satiričnu priču dobio je Marko Miljković iz Kragujevca, koji je u priči „Dobrotvor“ razotkrio kako izgleda praktični humanizam, virtualni…

Nagrada „Tipar“ pripala je Užičaninu iz Beograda Slobodanu Simiću za knjigu aforizama„Trnovita kruna“. Nagradu mladi Tipar sponzorisao je „Foto-Boni“, nagradu „Vuko Bezarević“ tradicionalno – „Lovćen-osiguranje“, a najveći teret pao je na Opštinu Pljevlja, Sekretarijat za društvene djelatnosti. Iz godine u godinu sve je veća podrška Ministarstva kulture Crne Gore, a ove godine „umiješala“ se i komisija Vlade Crne Gore za raspodjelu dijela sredstava od igara na sreću, na zadovoljstvo organizatora.

U okviru promocije  „Kritičkih refleksija“, dugogodišnjem voditelju i scenaristi Dragu Bojoviću, posvećen je scenski in memoriam – a na zlatne dane „Ošišanog ježa“, čija je neošišana garnitura značajno učestvovala u utemeljenju susreta, podsjetili su Milovan Vržina („Početak bune protiv mafija“) i Milenko Pajović ( „Grafiti se pišu slobodnom rukom“).

Gojko Božović je poetsko-ironičnim okom posmatrao „Ljude koji odustaju“, Vitomir Teofilović analizira „Naš narod oduvek poštuje vlast, tome su se i Turci pet vekova divili“.

Stand-up sve više zauzima prostora i vremena. Miodrag Stošić je parodirao Nušića kome je danas odzvonilo zbog hiperaktuelnosti… Jelena Radanović je „razvalila“ ženski svijet koji trči za dobrom linijom i dobrom formom. Voditelji svečanog programa:  Sanja Đondović (dobra linija) i Ismet Šljuka – (puna forma).

Od ostalih aforističara izdvajamo:

Bojan Rajević: „Koliko ljudi treba da pogine da bi se skromno obilježila stogodišnjica Prvog svjetskog rata?

Bojan Ljubenović: „Posetite Srbiju, upoznajte Srbe. Još malo pa nestalo!“

Bojan Bogdanović: „Istorija demokratije u Bosni je kratka, ali može da se nategne“.

Vladimir Mićković: „U našu zemlju posijano je sjeme razdora. Rod je premašio sva očekivanja“

Dejan Miličić:  „Maši, maši sine Ikare, nebo omladini  rijetko pruža ovakvu šansu!“

Ismet Salihbegović: Dok su se jedni naratovali, drugi su se namirili.

Vitomir Teofilović: „Poplava nas je iznenadila, ali sušu ove godine nećemo dozvoliti!“

Stanislav Tomić: Učenik je donio bombu u školu. Ko kaže da se vaspitanje ne donosi od kuće?

Radomir Racković: Privilegije su počele na Golom otoku. Svaka soba je imala pogled na more.

Deana Sailović: Grešne će pomilovati Bog. Nevine uglavnom miluju popovi.

Petar Lazić: Vidici unutrašnjih organa dosežu do rebara.

Veljko Rajković: Iako sam bio prvi na rang listi nijesam dobio posao. Imao sam najmanje apoena.

Ranko Pivljanin: To što smo lud narod, mogli smo i pametnije iskoristiti!

Milan Todorov: Spavala je sa celim selom, pa opet nije valjala. Ne može se selu ugoditi.

Ocjena svih učesnika festivala je da je organizacija bila na vrhunskom nivou – kako kada je u pitanju program, tako i sve prateće aktivnosti, koje su učinile da se svi gosti osjećaju kao „u svojoj kući“.

Priprenio: Dejan Miličić