Završeno 17. Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu

NAJVIŠE NAGRADA ZA CRNOGORSKE I HRVATSKE MLADE GITARISTE

5. jun 2023. – Tokom prethodnog vikenda je u Centru za kulturu Tivat održano 17. izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista (Montenegro International Guitar Competition)na kome se nadmetalo 37 solo gitarista u 7 kategorija i kamerni ansambli s gitarom. Ove godine, MIGC je osim učesnika iz Crne Gore okupio i gitariste iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, i Srbije.  

Sedamnaesto izdanje MIGC-a je proteklo u odličnoj atmosferi i zaista lijepoj interakciji između izvođača, mladih takmičara, njihovih roditelja i profesora, kao i članova žirija i ljudi iz organizacije. Zadovoljstvo je gledati kako mladi gitaristi iz godine u godinu sazrijevaju, napreduju i svoje umijeće prezentuju na našem festivalu. I ove godine dugujemo zahvalnost na podršci i izvanrednoj saradnji Centru za kulturu Tivat, u cilju afirmacije kako mladih gitarista, tako i istaknutih gitarskih umjetnika – sumirao je utiske nakon festivala Goran Perišić, jedan od njegovih osnivača.

U prvoj kategoriji solo gitare prvo mjesto osvojio je Noa Šaban iz Hrvatske sa osvojenih 94.3 boda, dok su drugoplasirani i trećeplasirani Staša Šarac (94 boda) i Adis Sijarić (92.2 boda) iz Crne Gore.

Prvo i drugo mjesto u drugoj kategoriji pripali su mladim gitaristima iz Hrvatske, i to: Marijeti Nađfej (97.7) i Roku Škarici (94.5), dok je treće mjesto osvojila Iris Leković iz Crne Gore (88).

U trećoj kategoriji najbolje izvođenje, po ocjeni žirija, imala je Anastasija Vukićević iz Crne Gore, sa osvojena 91.5 poena, a potom Jakov Škarica iz Hrvatske (91.2) i Milo Popović iz Crne Gore (90).

Nagrade u četvrtoj kategoriji dodijeljene su crnogorskim gitaristima – Kristini Miljenović kao prvoplasiroj sa osvojenih 91.5 poena i Danilu Izgareviću kao drugoplasiranom sa 88.75.

U najstarijim kategorijama (petoj, šestoj i sedmoj) nagrade su pripale talentovanim gitaristima iz regiona. Prva nagrada u petoj kategoriji nije dodijeljena, dok su druge nagrade pripale Benediktu Ostojiću iz Hrvatske (84.7) i Ivanu Škobiću iz Bosne i Hercegovine (80.25). U šestoj kategoriji najbolji je bio Roko Škobić iz Bosne i Hercegovine sa osvojenih 90 poena. Emil H. Efendić, takođe takmičar iz Bosne i Hercegovine, bio je najbolji u sedmoj kategoriji (2. nagrada sa osvojenih 89 bodova), a za njim i David Marton iz Srbije sa osvojenih 87 poena, dok prva nagrada nije dodijeljena.

Nagrađena su i dva kamerna ansambla iz Crne Gore. Prvi, trio, kojeg čine Josip Belan, Nikolina Dževerdanović i Ksenija Kovačević, osvojio je 92 boda i prvu nagradu u prvoj kategoriji, dok je u četvrtoj kategoriji prva nagrada sa 93 poena pripala kvartetu gitara u sastavu: Nađa Begović, Nikolina Dobrašinović, Anja Petričić i Bogdan Stojanović.

Nakon dodjele nagrada mladim takmičarima, uručena je i jubilarna nagrada producentkinji festivala Vanji Vukčević, za izuzetan doprinos razvoju gitarističke scene.

Pored takmičarskog, publika u Tivtu imala je mogućnost da isprati i koncertni dio programa, u okviru kog je nastupio klasični hrvatski gitarista, Neno Munitić i poznati bosanskohercegovački kantautor, Al Dino.

Na Munitićevom koncertu „Ribar plete mrižu svoju“ publika je imala priliku da čuje dvije tradicionalne pjesme u obradi za gitaru, kao i originalne Munitićeve kompozicije, među kojima je i premijerno izvedena kompozicija „Romansa“.

Na koncertu sam izvodio obrade tradicionalnih napjeva i plesova, a potom i autorska djela, pri čemu bih želio istaknuti da sam po prvi put izveo i kompoziciju „Romansa“, koja je dobila pozitivne reakcije i  vrlo topao odaziv publike. Moram priznati da sam iznenađen tako glasnom podrškom, ali sad kad pogledam sa distance čini mi se da ja moja glazba našla put do ljudskih srca puno prije i sad kada je publika imala priliku po prvi put čuti i kompozitora kako izvodi svoja djela tu se desio onaj „klik“ koji je rezultirao gromoglasnim aplauzom i povicima. Zahvaljujem se predivnoj publici na tako spontanoj i toploj reakciji na izvedbu svake kompozicije. Bilo je zbilja čarobno¸kazao je Munitić povodom nastupa.

On je ujedno bio jedan od članova stručnog žirija koji je odlučivao o pobjednicima takmičenja, te je prokomentarisao i nivo umijeća mladih gitarista koji su nastupili u Tivtu.

Moram priznati da mi nije prvi put da sam u Tivtu član međunarodnog ocjenjivačkog žirija i da vidim ogroman napredak u generalnom nivou sviranja i izvedbi mladih takmičara. Gitara se razvija u Crnoj Gori i u regiji i ide naprijed. Slušao sam nevjerovatno talentirane mlade gitariste o kojima ćemo zasigurno u budućnosti još mnogo čuti. To me jako veseli jer na mladima svijet ostaje, zaključio je.

Za kraj bih se želio zahvaiti organizatoru na pozivu i čestitati na sjajnoj organizaciji takmičenja. Mislim da bi lokalna zajednica trebala postati svjesna i još više vrednovati što MIGF donosi cjelokupnoj društvenoj zajednici u cjelini. Nadam se da se vidimo i slijedeće godine u još većem broju!

U okviru programa Festival Plus, Al Dino je, osim poznatih kompozicija „Kopriva“, „Čaršija“, „Tu sam ja“, izveo i hitove drugih, kao što su „Nije htjela“, Kemala Montena i „Emine“, popularne sevdalinke urađene po pjesmi Alekse Šantića.

Festival realizuje Anagastum Guitar Society,uz podršku Centra za kulturu Tivat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + twelve =