Završeno online izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista Tivat 2020

Tivat, 2. jun 2020.
–  Međunarodno takmičenje gitarista Tivat 2020 (Montenegro International Guitar Competition) završeno je 1. juna nakon što je, tokom tri dana online izdanja, nastupio  101 takmičar iz 26 zemalja svijeta. Pobjednik je poljski gitarista Marcin Kuzniar koji je nastupio kao jedan od troje finalista profesionalne kategorije. On je, kao nova mlada Euro String zvijezda, dobio Andres Marvi gitaru u vrijednosti od 8000 eura, priliku da nastupa na nizu koncerata u Evropi kao i sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Drugoplasirani finalista, Ozberk Mirac Sarigul iz Turske, dobitnik je Slavko Mrdalj gitare vrijedne 5000 eura, dok je treće mjesto zauzeo rumunski gitarista Ilie Dragos Vasile i osvojio besplatno učešće na nekolika Euro Strings festivala u idućoj sezoni.

O pobjednicima je odlučivao devetočlani internacionalni žiri koji je, kao i publika nastupe pratio putem online platformi na kojima je realizovano cjeloukpuno takmičenje, uz TV prenose na TVCG 2 i TVNK. Ovo je prvi put da se, usljed novonastalih okolnosti, takmičenje održava online. Iako je pandemija promijenila prvobitno formu festivala, njegovo 14. izdanje okupilo je zapažen broj učesnika, čije je nastupe tokom tri dana pratilo u kontinuitetu više hiljada gledalaca iz cijelog svijeta. Na taj način realizovan, ovaj festival je postao jedini koji u Crnog Gori nije odložen ili otkazan usljed krize.

Osim u profesionalnoj kategoriji u kojoj su nastupila 24 takmičara, 77 drugih prijavljenih nadematlo se u 6 različitih uzrasnih grupa. Žiri za mlađu kategoriju, odabrao je pobjenike za svaku od njih. Kao nosioci svojih kategorija sa starosnim ograničenjem izdvojili su se Samuel David Solomon iz Bugarske, Nichita Ginsca Nistea iz Rumunije, Vuk Vukajlović i Veljko Brankovan iz Srbije, Samo Novak iz Slovenije i Davide Picci iz Italije. Najbolja među predstavnicima Crne Gore bila je Nađa Grdinić koja je osvojila treće mjesto u okviru treće potkategorije mlađe grupe takmičara. I njima su pripale vrijedne nagrade za koje su se pobrinuli organizatori festivala – Muzički centar Crne Gore i NVO Anagastum, koji imaju podršku Centra za kulturu Tivat  i pokroviteljstvo Euro Strings  – European Guitar Festival Collaborative platforme.

Iako presedan, ovogodišnje izdanje pokazalo je moć online zajednice i mogućnosti koje ona pruža pri umrežavanju zajednice. Zahvaljujući ovogodišnjem izdanju za festival i Crnu Goru kao destinaciju koja na poseban način njeguje i promoviše gitarsku umjetnost čulo se u još više svjetskih zemalja.

Organizatori vjeruju da će ovo, iako izazovno, izuzetno uspješno izdanje festivala i te kako dati novu dimenziju i budućim festivalima. Najavljeno je i da će drugi dio festivala – koji predviđa koncerte eminentnih svjetskih gitarista, biti održan uživo čim se za to steknu mogućnosti u odnosu na situaciju.

Međunarodno takmičenje gitarista (Montenegro International Guitar Competition – MIGC) krajem 2017. godine postalo je dio platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, koja se jednim dijelom finansira iz budžeta EU programa Kreativna Evropa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × two =