Završni dan Sajma knjiga


Radovi budvanskih osnovaca i srednjoškolaca

Zbornik dječjih radova na temu nasilje “Ja protiv nasilja”,koji su uredile profesorice Sanja Pantović i  Zorica Joksimović, predstavljen je na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja. Moderatorka na ovom događaju bila je pjesnikinja Stanka Rađenović Stanojević. Nagrađeni učenici budvanskih osnovnih škola pročitali su svoje radove.

Govoreći o ovom izdanju,Mila Baljević, direktorica Narodne biblioteke Budva, u čijem izdanju je i objavljen zbornik, istakla je važnost ovog izdanja.Nagrađeni su poetski i prozni radovi učenika nižih i viših razreda osnovnih škola:Andreja Hutera, Staše Jabučanin, Danila Mijatovića, Zoje Zečević, Karoline Kopitović, Anđeline Janković, Anđele Krstajić, Petre Stanjević, Dunje Čarmaković, Julije Kadine, Teodore Matović i Anđele Vučković. Nagrađeni su i likovni radovi učenika u istim kategorijama: Vita Gregovića, Đorđa Jankovića, Petre Radulović, Darije Konkove, Ajle Šabanić i Alise Miheeve. U Zborniku su zastupljene i pohvaljene pjesme, priče i likovni radovi učenika budvanskih škola.


Jubilarna izdanja Istorijskog Instituta

Najnovija izdanja Istorijskog institute Crne Gore predstavljena su u završnici 16.Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, a o izdanjima ove ugledne institucije govoriili su dr Olga Pelcer Vujačić, dr Ivan Laković i dr Danilo Kalezić. Moderator programa bio je direktor Instituta prof. dr Radoslav Raspopović.

“Istorijski Institut Crne Gore, dao je nemjerljiv doprinos izučavanju prošlosti Crne Gore, Saopštavajući naučne istine o njoj, doprinio i razvoju moderne naučne misli, ugledu Univerziteta Crne Gore I zemlje u cjelini”, kazala je dr Olga Pelcer Vujačić.

Govoreći o jubileju, 70.godišnjici od osnivanja Istorijskog Instituta Crne Gore, Pelcer Vujačić, je pomenula i istovremeni jubilej Istorijskih zapisa, jednog od najuglednijih časopisa u toj oblasti u regionu.

-Univerzitet Crne Gore i Istorijski Institut objavili su treće dopujeno izdanje “Bibliografije zapisa-Istorijskih zapisa” (1927-2018), kazala je Pelcer Vujačić.

U osvrtu na “Spomenicu”, izdanje Istorijskog Instituta Crne Gore, ona je navela da je i u ovom  slučaju riječ o jubilarnom izdanju.“To izdanje istovremeno predstavlja i izraz iskrene zahvalnosti i odavanja počasti, svima onima koji su svoj posvećeni naučni i stručni rad ugradili u razvoj istoriografije u Crnoj Gori ili na drugi način doprinijeli njenom institucionalnom utemeljenju, istakla je ona.


“Intertekst” Tanje Bakić

Knjiga poezije “Intertekst” Tanje Bakić predstavljena je na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja. Razgovor sa pjesnikinjom, koja je rado sa sajamskom publikom podijelila svoje stihove i impresije o pop-kulturi, doživljaju tog fenomena i prijateljima vodila je Ksenija Rakočević.

Tanja Bakić je pjesnikinja i književni prevodilac. Na doktorskim je studijama iz oblasti nauke o književnosti. Objavila je četiri knjige poezije, rezidencijalno je boravila u više država, a gostovala je na brojnim internacionalnim književnim festivalima. Predavanje o engleskom pjesniku Vilijamu Blejku održala je u čuvenoj galeriji “Tejt Britn” u Londonu pod pokroviteljstvom Britanske akademije, i ono je objavljeno 2019. godine od strane prestižnog internacionalnog izdavača, Bloomsbury London.

Dva puta je od strane internacionalnog borda istoričara umjetnosti bila izabrana za predstavnika Crne Gore na Bijenalu umjetnika Evrope i Mediterana (Ankona, 2013) i Milano (2015). Njena poezija zastupljena je u internacionalnim antologijama i časopisima objavljivanim u Australiji, SAD, Velikoj Britaniji, Japanu, Indiji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Turskoj, Poljskoj, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj.Posljednjih petnaest godina aktivno se bavi prevođenjem poezije, romana, kratkih priča.


Evociranje početaka “Monitora”

Knjiga “Monitor naše slobode” profesora Miodraga Perovića, predstavljena je u završnici 16. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Osim autora, o knjizi su govorile njegove kolege i saradnici: Željko Ivanović, Balša Brković, Esad Kočan i Milka Tadić Mijović.

Knjiga je doprinos obilježavanju tri decenije od osnivanja crnogorskog nedjeljnika “Monitor” u, kako su svi akteri ovog skupa  u razgovoru evocirali, nemogućim uslovima, bez podrške države i institucija.

Književnik Balša Brković istakao je da knjiga “Monitor naše slobode” pripada memoarskoj literaturi.

 “Može se reći  da je ovdje riječ o jednoj rekonstrukciji tog kriznog perioda u crnogorskoj istoriji. Knjiga ima i epistolarni sloj i još mnoge slojeve, a profesor Miodrag Perović, kako mu je i svojstveno, matematički precizno približava nam istoriju lista koji je bio perjanica jednog, da tako kažem, emancipatorskog pokreta u najširem smislu”, kazao je Brković,

Željko Ivanović je istakao da je Perović ovom knjigom dočarao sizifovsku borbu “Monitora” kao prvog crnogorskog nezavisnog medija, a slične impresije podijelili su sa publikom i novinari Esad Kočan i Milka Tadić Mijović.

Autor je nadahnuto podsjetio na to da prvobitna redakcija osnivača nikada nije mogla ni da  zamisli da će  “Monitor” trajati toliko dugo i ostaviti tako dubok trag u istoriji crnogorskog novinarstva.

-U Crnoj Gori, ništa se ne može stvoriti bez velike žrtve. Ko god želi da stvori nešto u maloj, siromašnoj Crnoj Gori, mora da se pomiri sa tim da mora da podnese veliku žrtvu”, kazao je professor Miodrag Perović.Na ovom predstavljanju, najavljeno je da će knjiga biti data na poklon čitaocima uz praznični broj Vijesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + twelve =