Završni koncert Nikšić Guitar festivala 2020


Jubilarni 15. Međunarodni festival gitare Nikšić (Niksic Guitar Festival) biće zatvoren koncertom češkog virtuoza na gitari, Pavela Steidla. Njegov nastup biće emitovan na fejsbuk stranici festivala u neđelju, 6. decembra, sa početkom u 21h

Pavel Steidl je rođen u Rakovniku u  Češkoj. Od 1987. godine živi u Holandiji. Otkako je 1982. godine osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Radio France u Parizu, postao je jedan od najpoznatijih solista svoje generacije. Nakon godina studiranja i rada sa  mnogim i raznolikim umjetnicima stvorio je originalan stil po kome je postao prepoznatljiv. Na njegovim koncertima često se mogu čuti i kompozicije koje potpisuje i kao autor. Natupao je u više od 50 zemalja svijeta, kao što su Kanada, SAD, Kina, Indija, Japan, Evropa, Južna i Centralna Amerika i dr. Pavel Steidl je profesor klasične gitare na Akademiji scenskih umjetnosti u Pragu i na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu.

Njegovim koncertom biće zaokruženo jubilarno izdanje manifestacije koja je ove godine u cjelosti održana u online formatu. Iako neplanirano i sa dosta izazova u organizaciji, novonastala situacija omogućila je još bolje umrežavanje sa umjetnicima širom svijeta koji su mogli ispratiti sva festivalska dešavanja. Takođe, ovi uslovi dali su nam priliku da realizujemo više programskih stavki i produžimo trajanje festivala tokom čak tri mjeseca. Tako je nakon glavnog dijela realizovanog u avgustu koji su obilježili koncerti Miroslava Tadića, Yvette Holzwarth,Amire Medunjanin, Boška Jovića i  Anabel Montesinos, uslijedio još nekoliko koncerata uspjepnih gitarista Evrope. Paralelno su održavani i masterklasovi.

Sveukupno, festival je realizovan od 25. avgusta u organizaciji NVO „Anagastum“, uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić. Nikšić Guitar Festival je dio Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative platformi, koja se finansirati iz budžeta EU programa Kreativna Evropa. Ovaj projekat predstavlja partnerstvo četrnaest gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i doprinosa razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + 14 =