Završni koncerti polaznika i mentora jedanaestog “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku”


Završni koncerti polaznika i mentora jedanaestog “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku”  održani su na Cetinju, u sali Ministarstva za kulturu i u Podgorici u KIC-u “Budo Tomović” 6. i 7. ovog mjeseca.

Ljetnji kamp za kamernu muziku je, po riječima organizatora, ove godine okupio  35 muzičara različitih generacija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Italije, Švajcarske i SAD.

Maja Popović urednica muzičkog programa KIC-a i organizatorka Ljetnjeg kampa istakla je da su polaznici tokom sedmodbevnog boravka na Ivanovim koritima  učili nova djela i usavršavali svoje programe kroz saradnju sa mentorima, među kojima su istaknuti umjetnici i profesori: violinista Sreten Krstić, klarinetista Veljko Klenkovski, violončelista Dmitrij Prokofjev, flautistkinja Žana Lekić, pijanistkinja Nataša Popović, violinista Marko Simović i drugi.

“Od 25 kamernih ansambala, na završnim koncertima nastupili su odabrani- najbolji sastavi, a programi dva koncerta bili su različiti. Koncerti su kruna muzičkog i edukativnog rada u okviru Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, koji omogućavaju polaznicima da javno nastupe i doprinesu predstavljanju raznovrsnih umjetničkih programa i kamernih sastava”.

Popović ističe da posebno raduje činjenica da je ove godine na kampu učestvovalo mnogo više gudačkih kvarteta nego obično što je znak da kamp zaista raste kao i kvalitet.

„Imali smo priliku da čujemo pet takvih sastava kao i klavirski kvintet i klavirska dua i mnogo toga još.  Naši polaznici su sve više studenti, postdiplomci ali i mladi profesionalci koji žele da se susreću i uče jedni od drugih ali od vrhunskih pedagoga i umjetnika koji su mentori na kampu”, naglašava ona.

Sreten Krstić koji je drugu godinu za redom mentor na kampu za kamernu muziku primjećuje, kako kaže, da nivo i kvalitet ovog kampa raste.

„Kvalitet koji polaznici posjeduju a koji sam uočio u radu sa njima i na samim završnim koncertima je zaista na visokom nivou i imam utisak da kamp sada privlači osim mladih muzičara i one sa završenom školom i određenim iskustvom“.

Marko Simović profesor violine koji je na kampu od njegovog početka, dakle svih jedanaest godina, ističe kako su mentori za to vrijeme imali priliku da gledaju neke mlade ljude kako se muzički razvijaju i stasavaju u sjajne muzičare.

“Tokom ove dvije noći imali smo priliku da čujemo  šta znaju i mogu ovi mladi muzičari i nadam se da će ova priča nastaviti da raste i da se razvija jer se pokazalo da ovo jeste sjajna ideja”

Polaznici kampa Viktor Huter sa Cetinja i Stefano Pastorčić iz Italije saglasni su da je za njih ovo  značajan kamp, veliko iskustvo i prilika da se muzički usavršavaju.

Ovogodišnji “Ljetnji kamp za kamernu muziku” podržali su: Sekretarijat za kulturu Glavnog grada, Francuski institut, Njemačka ambasada, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.  Prijatelji “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” su Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” i JU “Lovćen-Bečići”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × two =