Završni koncerti XII “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku”


Završni koncerti polaznika i mentora XII “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” biće održani na Cetinju, 6. avgusta u Ministarstvu kulture (20:00) u okviru manifestacije “Ljeto u Prijestonici” i u Podgorici, 7. avgusta u KIC-u “Budo Tomović” (20:00) u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”.

Ljetnji kamp za kamernu muziku okupio je ove godine 55 muzičara, pijanista, gudača i duvača, različitih generacija, uglavnom mladih iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, kao i iz Njemačke, Ukrajine, Kazahstana i Japana. Na Ljetnjem kampu je oformljeno 30 kamernih sastava, od dua, trija, kvarteta i kvinteta do hora flauta i kamernog gudačkog orkestra.

Tokom sedmodnevnog boravka na Ivanovim koritima polaznici Ljetnjeg kampa za kamernu muziku su usavršavali svoje programe kroz saradnju sa mentorima, među kojima su proslavljeni violinista Sreten Krstić, violončelista Dmitrij Prokofjev, Marko Simović, docent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, profesorice kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju, pijanistkinja Nataša Popović i flautistkinja Žana Lekić, klarinetista Veljko Klenkovski, profesor na FMU u Beogradu, oboista Stefano Vecani, profesor na nekoliko državnih konzervatorijuma u sjevernoj Italiji, te violista Petar Obradović i kontrabasistkinja Ana Zvicer, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Dva različita koncertna programa biće predstavljena na Cetinju i u Podgorici, gdje će nastupiti odabrani standarni i nestandardni kamerni ansambli.

Nosioci projekta i glavni organizatori “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” su Glavni grad Podgorica i Kulturno-informativni centar ”Budo Tomović“, a realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Sekretarijata za kulturu Glavnog grada i Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori i Turističke organizacije Cetinje.

Prijatelji “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” su Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, Podgorica i JU “Lovćen-Bečići”, Cetinje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × one =