Zbor Hrvatske Radiotelevizije prvi put u Crnoj Gori nastupiće sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom


MOCARTOV REKVIJEM NA VELIKOJ SCENI MCCG

Muzički centar Crne Gore sa velikim ponosom najavljuje koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, na kojem će prvi put u Crnoj Gori nastupiti Zbor Hrvatske Radiotelevizije i izvesti kapitalno djelo, Mocartov Rekvijem, u subotu, 13. aprila na Velikoj sceni, sa početkom u 20h. 

Na koncertu pod nazivom “Love and death”, koji će predvoditi šef dirigent Mark Korović, kao solisti predstaviće se sopran Monika Cerovčec, alt Nikolina Virgej Pintar, tenor Andro Bojanić i bas Vjekoslav Hudeček.

Pored Mocartovog Rekvijema, na programu je i numera “Ples duhova” iz opere Orfej i Euridika, K. V. Gluka i “Bogorodice Djevo”, S. Rahmanjinova.

Cijena karte je 30e. 

Biletarnica je otvorena radnim danima od 9 do 15 sati, a za rezervacije i informacije možete pozvati 068 004 900.

Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Djelujući najprije kao kamerni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni hor u Hrvatskoj. Od samih početaka, Zbor HRT-a, koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupa i samostalno i uz Simfonijski orkestar. Prvi put javno je nastupio 8. septembra 1942. u zagrebačkoj katedrali uz tadašnji Orkestar krugovalne postaje, a dirigovao je Lovro pl. Matačić. U prvim godinama djelovanja, repertoar su oblikovali dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo, a zatim su taj put nastavili šefovi dirigenti Sergije Rainis, Slavko Zlatić, Vladimir Kranjčević i Igor Kuljerić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vođstvo ostavili snažan trag i čije su kompozicije i danas trajni dio repertoara Zbora. Na inicijativu maestra Bilića, Zbor HRT-a primljen je 2016. u udruženje najuglednijih evropskih kamernih horova Tenso.

Izvodeći širok repertoar, od renesansne do savremene muzike, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje svestranost, koja mu je donijela gostovanja širom Evrope (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč, Minhen) te saradnje s mnogim istaknutim dirigentima, među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, Marc Korovitch, Kaspars Putniņš, Daniel Reuss, Stefan Parkman, te s mnogim uglednim svjetskim solistima. 

Zbor HRT-a dobitnik je Diplome Milka Trnina Društva glazbenih umjetnika za umjetnička dostignuća u 2004. godini, za izvođenje Hrvatske mise Borisa Papandopula, te mnogih diskografskih nagrada Porin. 

Diskografija Zbora HRT-a uključuje mnoga nagrađivana izdanja među kojima su opere Ljubav i zloba i Porin Vatroslava Lisinskog, Nikola Šubić Zrinjski Ivana Zajca, albumi Mir, zlato, tamjanNebo i zemlja Tomasa Cecchinija, Boris Papandopulo: Slavoslovije (2023.) uz Simfonijski orkestar HRT-a. Tome se pridružuju i izdanja u ediciji Ligatura (HRT i HDS/Cantus): Osluškivanja, Srećko Bradić i  Frano Parać: Carmina Krležiana i Missa Maruliana.

Uz soliste i Orkestar Minhenskog radija, pod upravom Ivana Repušića, hor je učestovao u izvođenju opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u Minhenu; snmak je objavljen 2020. u izdanju cpo i BR-Klassik. 

Od sezone 2017/2018. na čelu Zbor HRT-a kao šef dirigent je maestro Tomislav Fačini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − twelve =