ZCGA obilježila 13. jul


Povodom 13 jula, najznačajnijeg datuma u Crnogorskoj istoriji, priznavanje državnosti, i ustanka protiv okupatora, predśednik ZCGA,  gosp. Marinko Ćulafić, pośetio je biblioteku “Qemal Baholli” u gradu Elbasanu, i razgovarao sa direktoricom te institucije, gosp- om Aida Gaši. Povodom nasih praznika, u ime Matice crnogorske, gosp. Ćulafic, poklonio je gradskoj biblioteci, odredjeni broj knjiga iz crnogorske knjizevnosti i istorije, kao i 15 kataloga, sa temom istorije o Svetom Dukljanskom Knezu Vladimiru, koja su stampana na oba jezika. Gradjani Elbasana i sire, imace priliku da bolje upoznaju Svetitelja Crnogorskog porijekla, cije mosti se nalaze u istoimeni Manastir u Sijonu, u blizini Elbasana. Takodje su se slozili da razvijaju jos tjesniju saradnju u buducnosti u okviru programa i aktivnosti  Crnogorskog Udruzenja.

U neđelju 11 jula, gosp. Ćulafić je bio prisutan na liturgiju u Manastiru svetog Vladimira u Elbasanu, gdje je takodje u ime Matice crnogorske, poklonio ocu Irineju, 250 kataloga, sa temom “Kult Svetog Dukljanskog Kneza Vladimira” ( 1016-2019).

12 jula, gosp. Ćulafić je bio u pośeti  savremenoj biblioteci Univerziteta “Akeksander Dzuvani” u gradu Elbasanu. U ime Univerziteta u toj radnoj pośeti, dočekao ga je kancelar, gosp. Elian Hodza i direktor biblioteke, gosp. Elvis Dhono. Oni su sa zadovoljstvom prihvatili poklon Matice crnogorske, sa knjigama iz crnogorske knjizevnosti i istorije, kao i 15 kataloga o Svetom Vladimiru. Isto tako, i Crnogorskom Udruzenju ZCGA, je poklonjeno veliki broj knjiga, kao i 80 kataloga o Svetom Vladimiru.

U ime ZCGA, kao i u ime Biblioteke Elbasana, i u ime Albanske autokefalne pravoslavne crkve, zahvaljuju se Generalnom sekretaru Matice crnogorske Ivan Ivanovic, za poklonjene knjige i kataloge, kao i za stalnu podrsku koju Matica crnogorska, pruza Crnogorskom Udruzenju!

VIDEO ZAPIS: https://www.facebook.com/Infoelbasani/videos/1009534409859409/

Pripremio: Blagoje Zlaticanin- Povjerenik Matice crnogorske za Albaniju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 − six =