Željko Musović – GENETIKA, ISTORIJA I BAJKE

Poštovani pośetioci, predstavljamo vam knjigu – naučni rad koji govori o porijeklu i etnogenezi stanovništva Crne Gore. Knjiga je, zapravo, rezultat saradnje više autora, profesora raznih struka, a sama tema knjige je obrađena i predstavljena na prilično drugačiji način od manje ili više prihvaćenih “main stream” teorija i načina mišljenja. Ovakav pristup, sigurno će izazvati značajno zanimanje svih koji namjeravaju ili se već bave ovom temom.

 

 

GENETIKA, ISTORIJA I BAJKE

Genetika, istorija i bajke je naučno-istraživački rad prvenstveno o porijeklu i etnogenezi narodâ u Crnoj Gori, ali se “dotiče” i okolnih prostora. Na dvije stotine stranica koje slijede nalazi se veliki broj podataka, imena, činjenica… Sve to od čitaoca zahtijeva određeno opšte obrazovanje i (po)priličnu “mentalnu kondiciju”. Ne možete (odnosno možete, mada nema svrhe) čitati ovu knjigu kao književni roman, ali se, naravno, ne morate truditi ni da baš sve analizirate, ili zapamtite – zaista je, na primjer, nepotrebno držati u glavi imena svih ilirskih, ili tračkih plemena koja su živjela na Balkanu prije 2000 godina.

Svako koga tema zanima i stvarno želi nešto da sazna ima odličnu (možda, jedinstvenu) priliku da na jednom mjestu nađe rezultate genetskih testova muškaraca iz Crne Gore i Hercegovine i navode trenutno dostupnih istorijskih dokumenata i izvora koji zajedno, u “konačnom zbiru”, daju sasvim drugačiju sliku od one koju istoričari i etnografi prikazuju stanovnicima ovih prostora u potonjih vijek-dva.

Ništa nije izostavljeno, skriveno i prilagođeno ljudskoj sujeti. Stoga, ako ste isuviše emotivno vezani za svoju nacionalnu “oznaku”, ili neku od tradicionalnih balkanskih priča o porijeklu i istoriji, odmah zatvorite ovu knjigu – nema potrebe da se nervirate i psujete autore. Ovo drugo ionako ne bi imalo mnogo smisla, jer su ljudi koji su napisali sve ono što je citirano u istorijskom dijelu već odavno mrtvi, neki i par hiljada godina.

KOMPLETNU KNJIGU MOŽETE PROČITATI
AKO KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU

17 Comments

 1. Ima li iko od urednika da makne trabunjanje ovoga Bjelopavlića?Sa kim se svađa ovaj covjek?
  Pozdrav
  Miloš Banjanin

 2. Prije nego počnem da čitam knjigu zanima me, čisto da ne bude gubitak vremena (pošto je u zadnje vrijeme primjetna hiperprodukcija svega i svačega) sa kojih ste pozicija nastupali? Da li ste imali pristup koji u zadnje vrijeme preovladava u CG a to je da se sa unaprijed zadatim stavom i zadatkom ulazi u vrlo kompleksnu problematiku ili ste ovoj temi pristupili iz jedino opravdane pozicije a to je da se etnogeneza svih nas koji govorimo istim jezikom (srpsko-hrvatskim) zasniva na slovensko-paleobalkanskom etnosu? Takođe, zanima me da li ste uzeli u obzir da nacionalna svijest nema nikakve veze sa genetikom niti nacije sa populacijom kao i da ste uzeli u obzir da nacije ne postoje do XIX v. nego etnos i narod i da ste jasno razlikovali te pojmove jer to je polje gdje u CG ima najviše manipulacija.

  Već sad se vidi da je svaki parcijalan pristup istoriji južnoslovenskog područja u startu pogrešan jer se tako vade pogrešni zaključci pošto se polazi od početne partikularističkih premisa (unaprijed zadanih i ideološki obojenih) koje su samim tim pogrešne pa sve što iza toga dolazi ne može biti ništa bolje. Etnogenezu Crne Gore nije moguće razmatrati izvan šireg konteskta bez ogromnog rizika da se skrene u ideološka ili lokalpatriotska zastranjivanja.

  Za ove teme potrebni su izuzetna širina, integritet, poštenje i erudicija da bi se stvari prikazale u pravom svjetllu i nadam se da ih autor ima. Potrebno je i na osnovu primjera izbjeći uobičajena lokalpatriotska zastranjvinja koja su plod višedecenijskog jednoumlja koje ovdje uzima ozbiljan danak jer se, što bi Krleža rekao “nalazimo na mrtvoj straži pameti ljudske”.

  P.S. Bilo bi poželjno da je u CG konačno neko našao hrabrosti pa da jasno kaže ovoj neepismenom polusvijetu po univezitetima i po političkim partijama da su se kod Nijemaca (a i Italijana), koji su etnički mnogo heterogijeni nego bivši Jugosloveni, sa dijalektima koji teško da se mogu nazvati istim jezikom (a tretiraju ga kao jedan pluricentričan jezik sa jednim imenom) formirala jedna nacija.

   • Poštovani gospodine,
    ja neću komentarisati vaš tekst. Samo ću citirati ovu rečenicu/pitanje:
    “Da li ste imali pristup koji u zadnje vrijeme preovladava u CG a to je da se sa unaprijed zadatim stavom i zadatkom ulazi u vrlo kompleksnu problematiku ili ste ovoj temi pristupili iz jedino opravdane pozicije a to je da se etnogeneza svih nas koji govorimo istim jezikom (srpsko-hrvatskim) zasniva na slovensko-paleobalkanskom etnosu?”
    i postaviti sljedeće pitanje:
    Da li je trebalo da ovom poslu pristupim sa unaprijed zacrtanim stavom da “se etnogeneza svih nas koji govorimo istim jezikom (srpsko-hrvatskim) zasniva na slovensko-paleobalkanskom etnosu”?
    Ako želite da pročitate knjigu, učinite to, ako ne želite, nemojte.

   • Niste razumjeli moje pitanje ili se pravite te vršite najprimitivniju zamjenu teza. Ako je ovo prvo niste krivi a ako je ovo drugo onda sam izgleda pogodio suštinu tj. da ste nastupali sa ideololoških pozicija a to je već “nauka” u službi države, nacije, partije i kao takva sa svim tim učitavanjima dnevno-političkih narativa za par decenija će završiti na smetljištu istorije. Pa vi vidite hoćete li se baviti naukom ili ideologijom.

    To što sam ja dao opasku da se “etnogeneza svih nas koji govorimo istim jezikom (srpsko-hrvatskim) zasniva na slovensko-paleobalkanskom etnosu?” nije moj “unaprijed zacrtani stav” nego rezultati terenskih istraživanja na svim stranaama samo što svaka strana prećuti da to važi i za “one tamo” (treba biti stručan pa poznavati tu literaturu ili bar željeti imati uvid u nju) i jedini različiti Južni Sloveni na Balkanu su Slovenci i Bugari. Problem nastaje kad u našoj zatucanoj sredini u ovim našim banana-republikama počnemo sa “iliromanijom” i ne gledamo širu sliku tj. jedini prirodan okvir a to je region. Da li vi znate da u Hercegovini možete naći populaciju koja ima 70 % ilirske genetike? Da li vi znate da u okviru jedne balkanske nacije imate većih razlika nego među samim tim nacijama (mislim na ove što govore srpsko-hrvatski jezik, donekle i makedonski).

    A ovako bi izgledala karta Evrope kad bi se po brojanju krvnih zrnaca (tj. Y-hromozomima) određivala nacija:

    http://prntscr.com/nyrv1i

    Problem sa nekim mentalitetima koji su po nauci tek “začeprkali” je u tome što im niko nije objasno da haplogrupe ne određuju nečiju nacionalnu svijest i da se mogu koristiti tek kao naznaka kretanja populacija. Sem tog, Y kromozomi ne pokazuju istu sliku kao X hromozomi tako da bi gornja mapa Evrope opet izgledala sasvim drugačije da se po njima gleda itd. Da ne dužim.

  • Zahvaljujem doktorka. Nakon Crne Gore, Dalmacija (Split, Trogir i Veliki Drvenik na kome sam proveo 9 nezaboravnih mjeseci) mi je najmilije mjesto na svijetu.
   Pozdrav.

 3. Postovani G.Musovicu . Veoma sam oskudan upucen kad je u pitanju ova oblast genetike koju vi izuzetno obrađuje te.Poticem iz okoline Rudo,Priboj na limu, Visegrad .Prezime Jovanovic.ako ste u prilici dajte mi neku smernicu odakle krecu moji koreni , obzirom da ja nisam zapamtio ni đeda. Zas postovanjem.

  • Dragi g. Jovanović, imam DNK rezultate 30-tak testiranih Jovanovića iz Srbije i Bosne. Ovo je adresa na koju mi možete poslati podatke o slavi, da li imate rođake na Kosovu, ili u drugim djelovima Srbije, predanje… Počećemo odatle, pa đe stignemo.
   zeljko.mussovich@gmail.com
   Pozdrav.

 4. Postovani, mene interesuje, knjigu nisam citao a mozda ste o tome pisali, sto mislite o Vincanskom Pismu, odnosno Srbici?

 5. Poštovani g.Željko
  želim imati vašu knjigu,jer sam radoznalac koga takve stvari interesuju.
  Molim vas da me uputite, gdje i kako?
  Hvala,
  Zoran Dragović
  Petrovac na moru

 6. Hvala vam Željko. Inače, sve pohvale na ogromnom znanju i trudu koji ste uložili u pisanju ove dragocene knjige.
  Svako dobro.

 7. Poštovani,
  na strani 138, autori su napisali da cucki Perovići slave Nikoljdan, što je netačno. Crkva u Trešnjevu (Cuce) jeste posvećena Sv. Nikoli, međutim stanovništvo Veljih Cuca pa i pominjani Perovići slave Sv. Jovana (Jovanjdan).

  • Dragi Cuca, greška je nastala ovako: Lično poznajem čovjeka iz Cuca koji se preziva Perović i slavi Nikoljdan (porijeklom iz Kuča) i on je unio “zabunu u naše redove”. Naknadnim istraživanjem smo utvrdili da je nalaz zaista vezan za vaše Peroviće. Greška je ispravljena, ali, na žalost, ne u verziji koja je objavljena na Montenegrini. (Genetika, Istorija i Bajke – Scribd)
   Zahvaljujemo na povratnoj informaciji.

   • 2. marta je postavljena ispravljena i poboljšana verzija knjige i na Montenegrini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + 14 =