Zijahu Sokoloviću dvije nagrade Sat kula VII MAKADA


Sedma KIC-ova Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO, sinoć je završena proglašenjem najboljih i svečanom dodjelom nagrada Sat kula.

Ovogodišnji MAKADO, prvi put takmičarskog karaktera, potvrdio je izuzetnu važnost jednog ovakvog pozorišnog festivala za Glavni grad i crnogorsku teatarsku scenu, a bez obzira na koncepcijsku promjenu, kvalitet predstava ostao je vodeće mjerilo selekcije.

Od ove godine ustanovljena festivalska nagrada “Sat kula” dodijeljena je u četiri kategorije. Žaklini Oštir dodijeljena je nagrada za najbolju glumicu MAKADA, za bravuru Sofije u predstavi ,,Ekselencije”.

Nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke Zijaha Sokolovića za maestralnu ulogu u autorskom projektu, monodrami ,,Lijevo desno glumac” koja je, ujedno, izabrana za najbolju predstavu VII MAKADA.

Hrvatski glumac Vilim Matula dobio je nagradu za glumačku bravuru, za ulogu u monodrami zagrebačkog Teatra Exit, “Munchausen”.

Odluku o nagrađenima donio je stručni žiri u sastavu pisac i dramaturg Vasko Raičević, dramaturškinja Jelena Milošević i glumac Filip Đuretić, a nagrade je uručila direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović, koja je zahvalila svim učesnicima do sada najboljeg festivala, publici i medijima na podršci, kao i kreativnom i logističkom KIC timu na odlično odrađenom poslu, pozvavši sve na 8. MAKADO, podsjećajući na Šekspirove riječi “Mi smo građa od kojih se prave snovi i naš mali život snom je zaokružen!”.

Nakon ceremonije dodjele, na zatvaranju sedme manifestacije kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO, dvostruki pobjednik Zijah Sokolović odigrao je revijalno kabare ,,Međuigre 0 – 24”.

Ljubitelji pozorišta imali su priliku da tokom pet dana uživaju u žanrovski bogatom pozorišnom festivalu, koji je okupio vrlo značajna imena i produkcije sa crnogorske i regionalne dramske scene. MAKADO je otvoren KIC-ovom duhovitom duodramom “Ekselencije”, u režiji Obrada Nenezića, koja je nakon januarske premijere i repriznog igranja, još jednom izazvale odlične reakcije publike.

Jedna od najizvođenijih hrvatskih predstava monodrama “Münchhausen” odigrana je druge večeri, a maestralnom, uvjerljivom glumom, mimikom i gestikulacijom, glumac Vilim Matula je zabavno i šarmantno oživio lik neprikosnovenog lažljivca, barona Münchhausena.

Publika je imala priliku da odgleda i predstavu o čuvenoj naučnici, pametnoj, lijepoj i hrabroj Milievi Marić Ajnštajn, koja je bila najveća ljubav Alberta Ajnštajna, ali i mnogo više od toga. Kroz partnersku igru glumice Jelene Mile koja je ujedno autorka scenarija i režije, i glumca Miloša Anđelkovića, pokušalo se odgovoriti na pitanje – koja je uloga i mjesto žene u društvu.

Još jedna crnogorska produkcija obilježila je MAKADO, a riječ je o autorskom projektu Slavka Kalezića, monodrami “Soulfood”. Duhovita i upečatljiva izvedba Kalezića koji je adaptirao i dramatizovao tekst Žane Poliakov pobrala je simpatije brojne publike.

Takmičarski segment festivala zatvorio je maestro monodrame, kako ga mnogi nazivaju, glumac Zijah Sokolović, sa svojim izuzetnim projektom ,,Lijevo desno glumac”, u produkciji beogradskog Yugo ART- a. Sokolovıć je objedinjujući predstavu, radionicu, team building, predavanje, pokušao da odgovori i uporedi teatarsku umjetnost sa realnim svijetom i ,,teatrima” u kojim svakodnevno živimo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + 6 =