Zimske čarolije na Lovćenu doživljaj koji se pamti


Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista


Dugo očekivani i željeni snijeg zavijao je planine Lovćen i Štirovnik i najljepšim zimskim bojama okovao ove planine. Brojne planinarske i skijaške staze čekaju svoje posjetioce koji najčešće vikendom posjećuju NP-Lovćen i uživaju u njegovim ljepotama.

 HOTEL MONTE ROSA

Prvi hotelsko-turistički kompleks kod samih Ivanovih korita na koji posjetioci naiđu je hotel Monte Rosa. U samom hotelu pored smještajnih kapaciteta i ljubaznog osoblja imate priliku da iznajmite svu neophodnu opremu za skijanje i sankanje. Pored toga u neposrednoj blizini je i staza za skijaše zajedno sa žičarom. Užitak koji se pamti upotpunjen je tradicionalnom kuhinjom gorštaka đe se pripremaju tradicionalni specijaliteti Njeguša i Stare Crne Gore od čuvene ruske krtole, uz  hladna predjela njeguški sir i pršut kao i uz pripremljene razne vrste pečenja, kuvane ili pržene njeguške kobasice i još što šta. Uz domaće vino i lozovu rakiju ugođaj i zadovoljstvo je upotpunjeno i samom vodom sa izvora Ivanova korita. U takvom ambijentu poželite da provedete brojne lijepe trenutke opušteni pored kamina iz kojih iskričavi sjaj bukovih sjepanica vas vraća u neka davna i prošla vremena legendi i priča koja su nastajala na ovim prostorima đe sa porodicom i prijateljima podijelite eho davno prohujalih vjekova i vremena. Tu su i priganice kao specijalitet sa medom sa palninskog krša Lovćena kao najljepša poslastica i desert.  Oni koji vole malo više avanture katun Kuk i planina Štirovnik pruža vam mogućnost dok skijate da uživate u prelijepom pogledu na Bokokotorski, Budvanski, Tivatski i Risanski zaliv. Hotel Monte Rosa jeste planiska ruža okovana snijegom a njeni gosti ne požele nikada da odu iz ovog ne hotela već po mnogo čemu specifičnog dvorca.

         RESTORAN VLADIKA DRAGULJ SVETE PLANINE

Restoran ,,Vladika” se nalazi u samom podnožju Svete planine Lovćena. Put Međuvršje-Mauzolej je očišćen. Dok idete ka mauzoleju nailazite na bukve i munike okovane ledom i snijegom kao stalni čuvari Lovćena. Parking prostran očišćen sniježni nanosi veći od jednog metra. Na ovom mjestu se osjećate posebno ispunjeno.

Dolaskom u restoran ,,Vladika” toplo gostoprimstvo Dejana-Deja Novakovića ugostitelja sa višegodišnjim iskustvom je ono sa čim se prvo srećete. Od ove godine restoran radi tokom čitave godine. Na samom ulazu u restoran portreti vladike, gospodara, pjesnika i filozofa Petra II Petrovića-Njegoša uz brojne suvenire čine vam ugođaj posebnim. Samim silaskom u restoran u toploj atmosveri sa prelijepim panoramskim pogledom na planine Crne Gore imate priliku da uživate u voćnim, zimskim i vitaminskim čajevima sakupljneih na samoj Svetoj planini. Uz specijalitete tradicionalne kuhinje, pite od različitih mješavina domaćeg brašna, kukuruzni hljeb, priganice kuvano vino uživate u gastronomskoj ponudi. Pored ovog za sladokusce su tu i različita vrsta pečenja pripremljena ispod sača kao i njeguški sir, pršut i kobasica pripremam rukama vrijednih planinki sa Lovćena. Dok u ovom zimskom carstvu okovanom ledom i snijegom posmatrate sa krova Crne Gore onda vam je jasno i zašto je Njegoš odbrao ovo mjesto za svoje konačno i posljednje mjesto boravka. Ovdje pripremaju i priganice od heljdinog brašna koje su svojom izgledom, bojom i ukusom  po mnogo čemu specifične. Uživate u pogledu dok se povremeno razigrani nanosi snijega osmjehuju u ovoj idli zime koja vas opčinja a vi prosto ne želite otići već samo udisati čist planinski vazduh a čarobni pogled na katune Velji Bostur, Dolove, Mali Bostur i Jezero ispod samog Lovćena sa daljinama Jadranskog mora vas opčinjaju to je nešto što se pamti i ne zaboravlja. Restoran ,,Vladika” jeste jedan turistički dragulj dostupan svima DOBRO DOŠLI.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × five =