Zoran Raonić – Behar u Zmijarniku

 

Bilješka o autoru:

Zoran Raonić je rođen 19. arta 1956. godine u Đurđevića Tari, nedaleko od Mosta i Manastira svetog Aranđela Mihaila, u Kanjonu Tare, podno Pirlitora prema Durmitoru kod Žabljaka. Živi I radi u Pljevljima. Piše poeziju, prozu, satiru, a bavi se i sakupljanjem narodnih umotvorina.

Autor je osam zbirki poezije: „Vilino kolo“ (MRZ Pljevlja, 1995); „Četiri mijene“ (haiku, MRZ Pljevlja, 1996); „Dioba vatre“ (MRZ Pljevlja, 1997); „Drugi krug vatre“ (Narodna knjiga; Beograd, 1998); „Mjesec u krilu“ (haiku, Svitak, Požega, 2000), „Iza brane“ (Obod, Cetinje, 2001), „Oko pjesme“ (Svitak, Požega – Dalma, Pljevlja, 2007, prvo izdanje) i „Neko doba“ (Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“, Valjevo, 2009). Objavio je i knjigu kratkih priča „Behar u zmijarniku“, (Alma, Beograd, 2009). Knjiga proznih radova „Zbornik iz Taranovine“ – pripremljena je za štampu.

Raonić je zastupljen u nekoliko zajedničkih knjiga, u više zbornika, izbora i panorama, a radovi su mu uvršteni i u dvadesetak antologija, među kojima su posebno značajne antologije svjetske haiku poezije objavljene na francuskom, engleskom i grčkom jeziku. Poezija mu je prevođena na engleski, njemački, grčki, makedonski I bugarski jezik, a haiku i na još desetak svjetskih jezika.

Za poeziju je osvojio nekoliko nagrada i pohvala, na raznim konkursima, među priznanjima za haiku poeziju izdvajaju se tri međunarodnog karaktera, među kojima je i „Zlatna struna“ na Međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnička jesen, 2007. godine, kao i nagrada „Stevan Sredojević-Polimski“ na manifestaciji „Na pola puta“, Beograd-Prijepolje takođe 2007, a dobitnik je i priznanja za idiličnu poeziju časopisa Yellow Moon, na Novom Zelandu. Među priznanjima za haiku poeziju treba izdvojiti nagradu za haiku ciklus (niz) na čuvenom međunarodnom festivalu haiku poezije u Odžacima, 2007. godine, kao i nekoliko nagrada međunarodnog značaja od kojih je i nagrada za haiku godine časopisa „Ko“ u Japanu. Dobitnik je druge nagrade časopisa „Akt“ za najkraću priču, treće nagrade „Milutin Uskoković“ za pripovjetku, a za satiričnu priču mu je pripala nagrada „Kočićevo satirično pero“.


KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU
DA OTVORITE 
SADRŽAJ KNJIGE