Zorica Joksimović – Knjiga “Od vode i kamena, do priče i pričanja”

 

Poštovani pośetioci, u prethodnom periodu u oblast književnost, objavili smo značajan broj djela afirmisanih crnogorskih stvaralaca, ali i onih koji objavljuju svoje prve radove. Naravno, osnovni kriterijum za objavljivanje uvijek nam je kvalitet književnog djela, a ne bilo kakvi drugi parametri. Vođeni tim kriterijumom, objavljujemo knjigu “Od vode i kamena, do priče i pričanja”, autorke Zorice Joksimović, za koju ćete čitanjem sigurno utvrditi da smo osnovni kriterijum u potpunosti zadovoljili. Uživajte. 

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje knjige “Od vode i kamena, do priče i pričanja” sa našeg portala i njeno dalje reprodukovanje u drugim medijima bez odobrenja autora.

 

O AUTORU

Zorica JoksimovicRođena u Ivangradu 1963.godine. U periodu đačkih dana, kao članica gimnazijskog Književnog kluba „Vukajlo Kukalj” pisala je poeziju. Njene pjesme objavljivane u časopisima Tokovi i Sloboda, a 1980. god. literarnim radovima predstavljala svoj grad i Republiku na pjesničkoj smotri „Majski susreti mladih pjesnika Jugoslavije” u Kikindi.

Završila komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radila kao jedan od prvih novinara-saradnika Radio Budve, a 1990. bila u uredništvu časopisa Krug koji je u Crnoj Gori bio prvi privatni kulturnoinformativni magazin. Objavljeni su njeni razgovori u formi intervjua sa Milošem Šobajićem, Izetom Sarajlićem, Matijom Bećković, Miloradom Ekmečićem, Velimirom Trnskim i dr.

Napisala prikaze knjiga: Utočite duše, pjesnikinje Gordane Sarić, Ne tražim da znaš, Radmile Knežević, Čudesna moć žene, Triva Zolaka, kao i prikaz knjige poezije Stanke Rađenović.

Živi, radi i bavi se pedagoškim radom u Budvi već 25 godina.

 

Zorica Joksimovic - Od vode i kamena do price i pricanja - naslovna

Zorica Joksimovic - Od vode i kamena do price i pricanja - impresum

 

 

Jedno čitanje motiva
budvanskih legendi

“…Odabravši umjesto uvodnika navod iz znamenite knjige Iva Andrića „Istorija i legenda”, autorka je jasno naznačila svoje motive, pa i viđenje suštine i smisla svog kazivanja. Profesorica književnosti, koja već dvije i po decenije posvećeno poučava djecu jeziku i književnosti, sada je osjetila potrebu da ostvari kreativni kontakt sa prošlošću Budve i njene okoline, sa jezikom i običajima, sa fabularno zanimljivim predanjem, ali i sa „predanjem” koje je u međuvremenu nastajalo. Zbog toga njene priče nisu građa za istraživače i istoriografe, već nastojanje da se prizove čarolija tradicionalnog kazivanja u vremenu „mreže”, koje ubrzano gubi vezu i sa knjigom i sa pričanjem.

Autorka se opredijelila za linerano nizanje motiva i fabularnu atraktivnost. Priče su prožete fantastikom i elementima čudesnog, osobito one sa hrišćanskom religioznom podlogom, koje podrazumijevaju i određeno religijsko „naravoučenije”. Priče nisu raspoređene mogućim „hronološkim” redom, već slijedom autorkine inspiracije. U njima je moguće uočiti i profesionalnu usmjerenost Zorice Joksimović. Tako upotreba određenih jezičkih jedinica, na primjer manje frekventnih glagolskih oblika, gotovo da predstavlja svojevrsno izvorište nastavnih materijala. Slično je i sa različitim obilježjima lokalne sredine i tipičnim situacijama kojima autorka popunjava „mjesta neodređenosti”…”

Božena Jelušić,
Iz predgovora

 

Od vode i kamena do priče i pričanja

“…Ta izuzetno obrazovana dama, profesor, koja je radni vijek provela u Budvi, veoma poznata kulturnoj sredini, dosjetila se da svojim sugrađanima ponudi svoju istinu, svoj pisani dar. Jer njene priče koje potiču iz legendi, mitova i istorije su smještene u Budvi i njenoj okolini tako da je ona od tih svojih kratkiih tekstova – malih romana, napravila prekrasni vijenac svom gradu. Ali svaki cvijet koji ukrašava tu krunu je različit, druge boje i mirisa, druge forme i ljepote. Očaravajuće…”

Branka Bogavac,
Iz pogovora

 

KOMPLETAN SADRŽAJ MOŽETE PROČITATI
AKO KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU KNJIGE

Zorica Joksimovic - Od vode i kamena do price i pricanja - korice