Zvanično saopštenje Odbora za Međunarodnu nagradu ,,Nurengiz Gunj” čiji je laureat Božidar Proročić


Pobednici i dobitinici međunarodne pjesničke nagrade ,,Nurengiz Gunj International

Objavljeni dobitnici nagrade za poeziju 2020. ” Dobitnici međunarodne nagrade za poeziju naše pjesnikinje, proznog pisca i publiciste Nurengiza Gunj, jedne od najsnažnih i jedinstvenih pjesničkih glasova azerbejdžanske književnosti druge polovine XX vijeka, čiji rođendan ćemo posebno obilježiti.

Pesnik Salim Babulaoglu, izvršni direktor Organizacionog odbora nagrade, izjavio je da zaista izbor nije bio nimalo lak već jako složen: ,,Svaka nagrada ima svoje kriterijunme i principe, koje sagledavamo iz umjetničkog aspekta. I bez obzira koliko su ovi principi mogli biti različiti, uvek imaju jednu stvar zajedničku. Dobitnici nagrade, u ovom slučaju, pjesnici moraju biti izuzetno visokih etičkih i poetskih kvaliteta. Naravno, saznanja o tome da su ujedno i u Evropi oni prepoznati kao posebni. Za poetski uspjeh i doprinos književnom procesu i kulturi “…”

Iz razgovora sa Salimom Babulogluom postalo je jasno da će međunarodna nagrada  ,,Nurengiz Gunj International Poetry Award” ove godine biti uručena 21 septembra, na rođendan istaknute pjesnikinje. I ovogodišnji dobitnici su već poznati. Ostaje nam tehnički dio posla koji je završen na najljepši način prevodi, montaža, dizajn, organizacija. Objavljena je elegantna antologija koja sadrži tekstove 5 poznatih pjesnika, dobitnika Međunarodne nagrade za poeziju ,,Nurengiz Gunj” 5 Antologija obuhvata 7 pjesama svakog pesnika. Pjesnici su govorili svoje stihove i slali snimke svojih nastupa, kao i njihove utiske o nagradi, organizacionom odboru.

Istovremeno, diploma, specijalne nagrade i izdanja Međunarodne poetske nagrade  ,,Nurengiz Gun International Poetry Prize2020” Iako je nagrada odložena zbog pandemije i specijalnog režima, biće održano prelijepo pjesničko veče, đe će biti prikazani snimci i antologija, a o tome će biti obavešteni mediji naknadno.

Institucije koje pružaju organizacionu i informativnu podršku Međunarodnoj nagradi za poeziju ,,Nurengiz Gun” su: Azerbejdžanski Centar za književno prevođenje i književne odnose, Hasan beg Zardabi Centar za nasleđe, Baku Centar za kulturu, Kanal kulture, Adabijat Gazeti, 525 Gazeti, časopis ′′ Ulduz “, sajt ′′ Artkaspi. az ′′….

Dobitnici nagrade su: Nicolae Spătaru (Moldavija) Laura Garavaglia (Italija) Gülsüm Cengiz (Turska) Xosiyat Rustamova (Uzbekistan) Bozidar Prorocic (Montenegro). Svakako da ovako značajna nagrada dodiljena crnogorskom pjesniku predstavlja nastavak tradicije Cetinja kao Prijestonice koja je pored svoje bogate istorije davala uvjek i dobre stvaraoce pjesnike, glumce, književnike i izuzetnu afirmaciju Crne Gore i van njenih granica u sferi kulture.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + 4 =