Zvonima Katedrale proslavljen Dan državnosti i otvoreni XXII KotorArt Don Brankovi dani muzike


Kotor, 14. jul 2023.

Zvonima Katedrale proslavljen Dan državnosti i otvoreni XXII KotorArt Don Brankovi dani muzike

Noć za pamćenje – stajaće ovacije za Nemanju Radulovića i Double Sens

Tradicionalno, na Dan državnosti Crne Gore, svečanim koncertom na prepunom trgu ispred Katedrale sv. Tripuna u Kotoru, otvoreni su XXII KotorArt DonBrankovi dani muzike. Na koncertu je nastupio Nemanja Radulović, violinista istinske svjetske klase i karijere, umjetnik posebne energije i autentičnosti, sa svojom “muzičkom porodicom” – ansamblom Double Sens na koncertu pod nazivom Put oko svijeta.

Trenuci velikog svijeta, poput sinoćnjeg koncerta, kakve KotorArt više od dvije decenije pruža publici, dokaz su suštinske potrebe za pripadanjem vrijednosnom tj. civilizacijskom sistemu sređenih država kojem težimo. Te vrijednosti dijelimo sa našim prijateljima koji na sličan način doživljavaju modernu i  građansku Crnu Goru u kojoj kultura, u najširem smislu, čini temelj međuljudskih i društvenih odnosa. – istakli su iz PR službe festivala.

Put oko svijeta započet je u Kotoru intoniranjem državne himne, a nakon putovanja svijetom –   od balkanskog folklora, preko melodija evropskih zemalja, sve do zvukova iz udaljenih krajeva Kine i Indije – umjetnici su se vratili u Kotor i svoje putovanje završili izvodeći aranžman tradicionalne melodije Bokelja – kola Bokeljske mornarice.

Koncert je bio dio koncertne turneje i promocije novog albuma Roots (Korijeni) snimljenog za Izdavačku kuću Varner Klasiks 2022. godine. Većinu aranžmana, uz Nemanju Radulovića, radio je Aleksandar Sedlar, koji je i sam, kao gitarista i perkusionista, bio na sceni. Umjetnik jedinstvene emocije i nevjerovatnog tehničkog umjeća, Nemanja Radulović je istakao da je projekat nastao tokom prvog “zatvaranja” granica, ne samo onih državnih, već i međuljudskih. Kao rezultat tog odvajanja, upravo je i nastala muzika sa albuma Roots, kao želja za vraćanjem narodu i njegovoj izvornoj muzici.  

            Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednik Vlade Crne Gore, dr Dritan Abazović, koji je otvorio XXII KotorArt Don Brankove dane muzike,  Ambasadorka Evropske Unije u Crnoj Gori, Cristina Oana Popa, i predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić. Pored zvaničnika i predstavnika pokrovitelja, svečanom otvaranju prisustvovali su članovi diplomatskog kora, predstavnici sponzora, partnera i prijatelja festivala, kao i mnogobrojna publika, ljubitelji umjetnosti.

U svom obraćanju, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić govorio je o umjetniku i umjetnosti zaključujući mišlju da je “umjetnost sloboda, umjetnost je ljepota. Umjetnost će spasiti svijet, ako prije toga spasi nas same. Prepustimo se umjetnosti i KotorArtu koji nas iz godine u godinu nanovo spasava.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + three =