Dragan Radulović – drama “Pejzaž do pakla – propast kuće Marinkovića”Dragan Radulović je rođen 1969. na Cetinju, inače je Budvanin. Osnovnu školu je pohađao u Budvi, a gimnaziju u Beogradu, gdje je i diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu.

Devedesetih godina kao student sarađivao je u nezavisnom nedjeljniku „Monitor“ i bio član redakcije. Pošto je diplomirao vratio se u Budvu, gdje je kratko vrijeme radio u gradskom listu „Primorske novine“. Posljednjih dvanaest godina predaje filozofiju u Srednjoj školi „Danilo Kiš“ u Budvi.

Objavio je: zbirku priča „Petrifikacija“ (2001.), roman „Auschwitz Cafe“ (2003.), katalog groteski „Vitezovi ništavila ili Đavo u tranzicionom Disneylandu“ (2005.) i zbirku pripovjedaka „Splav Meduze“ (2007.).
Roman „Auschwitz Cafe“ je 2006. godine objavljen u Hrvatskoj u izdavačkoj kući Alberta Goldsteina „Antibarbarus“ u suizdavaštvu sa Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske i kao pridruženi izdavač Udruga Sa(n)jam knjige u Istri; a knjigu pripovijesti „Splav Meduze“ objavili su Antibarbarus, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i izdavačka kuća Plima iz Ulcinja.

Član je nekoliko javnih, tajnih i polu-tajnih udruženja. Od javnih navodi crnogorski PEN, Maticu crnogorsku i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, a od tajnih budvanski Consilium. Proza mu je prevođena na engleski, slovenački, švedski i mađarski jezik.

PEJZAŽ DO PAKLA – PROPAST KUĆE MARINKOVIĆA

Drama je objavljena krajem 2011. godine skoro istovremeno u Crnoj Gori i Hrvatskoj, u izdanju Plime iz Ulcinja i u zajedničkom izdanju Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Antibarbarusa iz Zagreba. 

“Ispred zidina Starog grada u Budvi, Vladimir Ivanović gleda plakate koji najavljuju program festivala Grad-teatar, leđima je okrenut terasi hotela „Mogren“. Nakon izvjesnog vremena, okreće se i vidi svog profesora latinskog iz budvanske gimnazije Luku Marinkovića kako ga ispitivački posmatra. Profesor je izgledao bolesno: crni kolutovi oko očiju, lice zelenkaste boje, na njemu brada od nekoliko dana, i neka čudna prašina nataložena po tamnoplavom odijelu. Vladimir nije skrenuo pogled u stranu, a opet, na licu mu se nije pojavio izraz straha pred onim što vidi…”

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU NASLOVNE STRANE KNJIGE
DA BI OTVORILI NJEN SADRŽAJ