XLVI Plavski književni susreti i XXI Likovna kolonija “Plavsko jezero“

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista


Plav to magično mjesto đe spoj kultura, jezika, prirodnih ljepota i ove godine je domaćin tradicionalnih 46. Plavskih književnih susreta i 21. Likovne kolonije “ Plavsko jezero. “ Nema mjesta koje na ljepši način odslikava kulturu, multikulturu, književnost, poeziju, likovnu umjetnost i etičnost na prostorima regiona nad tom magijom Plavskog jezera i lanca prokletijskih planina. Zato i ne treba da čudi što je ovo mjesto bilo inspiracija za mnoge pisce i likovne umjetnike kako iz regiona tako i zavičajne. Ove godine imaćemo priliku da pratimo i slušamo pisce, književne i likovne stvaraoce iz sljedećih država. Pored Crne Gore kao države domaćina tu su gosti iz: Srbije, BiH i Kosova.

Direktor Centra za kulturu “Husein Bašić“ koji je prepoznat kao jedan od najboljih promotera kulture na sjeveru Crne Gore u kratkoj izjavi kaže: ,,Pred nama su 46. Palvski književni susreti i 21. Likovna kolonija. Godine trajanja ove manifestacije najljepša su potvrda trajnosti i vrijednosti kulture. Plav je kroz svoje stvaraoce, naše goste postao mjesto đe kultura živi. Uspjeli smo i ove godine da okupimo eminentna imena iz svijeta kulture i umjetnosti. Podršku našim programima su pružili: Ministarstvo kulture i medija i Opština Plav. Svi naši programi budu veoma posjećeni i na taj način čuvamo bogatu kulturnu baštinu, gradeći mostove kulture i prijateljstva među narodima i državama. Nastavili smo tradiciju višedecenijsku a to je i velika odgovornost i obaveza. Opština Plav ovom manifestacijom pozicionira sebe kao repreznetativnu kulturnu destinaciju koja će i dalje inspirisati sve poslenike pisane riječi i umjetnosti “

            U četvrtak 28. 09. 2023. godine je početak 21. Likovne kolonije. Majstorsku ljepotu kičice imaće priliku da predstave likovni umjetnici: Hilmo Feratović, Kaltrina Hoti, Žarko Plavšić i Vuk Marsenić (Crna Gora); Islam Hasić (Srbija);  Mirsad Masal i Ilonka Jasak (BiH).

            U četvrtak 28.09. 2023. godine. sa početkom u 19 časova počinje program: ,,Naš Zogović“ o poeziji Radovana Zogovića govoriće eminentna imena kulture u Crnoj Gori akademici: Zuvdija Hodžić, Rajko Cerović i Pavle Goranović.

            U petak 29. 03. 2023. godine. sa početkom u 10 časova je posjeta dječjih pisaca školama. U sklopu istog dana sa početkom u 18: 30 je veče Zavičajnih pisaca u kojoj učestvuju: Kaltrina Hoti, Zuvdija Hodžić i Senadin Pupović. U 19. časova počinje program posvećen stvaralaštvu velikog pisca Huseina Bašića. O djelu velikog pjesnika i pisca govoriće: akademici Elbisa Ustamujić-BiH, akademik Zuvdija Hodžić, prof. dr Alija Pirić-BiH, Atvija Kerović direktor Almanaha. Dok će konponovane pjesme Senada Gačevića iz antologije Huseina Bašića izvoditi grupa: ,,O DIVE BEL CANTO.“

            U subotu sa početkom u 18. časova biće promovisana knjiga ,,Naša rijeka“ autora Esad Kočana. Promoteri knjige biće: dr Milan Popović, prof Džemo Redžematović i Senada Đešević. Centralno i zuavršno veče manifestacije je predviđeno za 19 časova svoju poeziju govoriće: Zuvdija Hoddžić, Kaltrina Hoti, Senadin Pupović, Jelena Jovetić, Slava Vojinović, Božidar Proročić, Sulejman-Beća Kujević, Dijana Tiganj-Mehović, Bogić Rakočević, Jelena Božović, Saša Lješković, Hajredin Kovači, Šejla Hoti Kajić (CG); Golub Jašović i Slavica Jovanović (SRB); Emina Selimović (BiH); Prof. dr Shjqri Gaslica i prof Agim Berisha (KS).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 1 =