Cetinje – Održana promocija knjige Katinsjki masakr-zločin bez kazne


16.12.2022.


            Sinoć je sa početkom 17 h u skupštinskoj sali opštine Cetinje, održana promocija knjige autora Božidara Proročića: Katinjski masakr-zločin bez kazne. O knjizi su govorili konzul Republike Poljske u Crnoj Gori Malgozata Lakota-Micker, profesor književnosti Veljko Đukanović i autor. Uvodnu riječ je imao Borislav-Boro Cimeša, književnik i publicista koji je govorio o slavnoj istoriji Poljske ali i o poljsko-crnogorskim odnosima on je tokom večeri bio moderator razgovora. Konzul Republike Poljske Malgozata Lakota-Micker je rekla: ,,Katinjski masakr, predstavlja jednu bolnu stranicu u istoriju Poljske. Genocid koji se desio na poljskim oficirima, policajcima, a iznad svega nad pripadnicima poljske inteligencije je bio osmišljen i planiran kako bi se Poljska kao nacija ne samo porazila već i identitetski i intelektualno. Zato ovakve knjige predstavljaju dragocjen doprinos proučavanju naše istoriografije i doprinose jačanju naših veza”.

            Prof književnosti Veljko Đukanovič u svom osvrtu navodi: ,,Zašto se Rusija  na početku II Svjetskog rata opredijelila da se stavi na stranu Njemačke i da se obračuna s Poljskom postoji više hipoteza. Jedna od njih je da je Staljin lično htio da se osveti Poljskoj za poraz iz 1920. godine, ali je veća vjerovatnoća da je to bila želja da se Poljskoj oduzme liderski status, neutralisanjem poljske elite, državnog vrha, naučnika, oficira, profesora, kako bi se na taj način spriječio preporod poljske nacije. Dugo vremena Sovjeti nijesu htjeli da priznaju da su oni krivi za masakr u Katinju, ali je specijalna istraživačka komisija Kongresa Sjedinjenih Država za istraživanje zločina u Katinju 1952. godine donijela zaključak u kojem se navodi: „Pokolj u Katinju bio je jedan od najvarvaskijih međunarodnih zločina u istoriji svijeta. SSSR snosi odgovornost za zločin.“

            Književnik i publicista Božidar Proročić u osvrtu na knjigu navodi: ,,Moja odluka da napišem knjigu o Katinjskom masakru bila je motivisana time što na prostorima Zapadnog Balkana, nije postojala adekvatna knjiga ni literatura koja bi mi pružila više informacija o ovom tužnom dijelu istorije slavne Poljske koja je doživjela genocid i veliko stradanje u periodu II Svjetskog rata. Katinjski masakr je zločin klasifikovan kao ratni zločin, zločin protiv čovječnosti, zločin protiv mira, komunistički zločin i zločin genocida, koju je NKVD počinio strijeljanjem u proljeće 1940. najmanje 21.768 poljskih državljana (uključujući preko 10.000 oficira Poljske vojske i državne policije), shodno odluci najviših vlasti SSSR-a sadržanoj u tajnoj rezoluciji Politbiroa Centralnog komiteta KP SSSR-a (b) od 5. marta 1940. (tzv. Katinjska odluka). NKVD je pogubio žrtve, za koje su ,,smatrali” da su ,,neprijatelji sovjetske vlasti” i ,,tajni agenti”, pucajući im u potiljak. Knjiga sadrži brojna dokumenta, fotografije i značajnu arhivsku građu. Knjigu sam posvetio svim poljskim oficirima palim za slobodu a umjesto predgovora je i moja pjesma Katinj je za Poljake prokleto mjesto. Smatram da ova knjiga u aktuelnom trenutku dok bijesni rat u Ukrajini ukazuje na opasnost i pogubnost Ruske imperijalne politike prema svim svojim susjedima”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + seven =