Cetinje – Otvorena prva stalna postavka Etnografskog muzeja

U poneđeljak, 16. jula 2018. godine, svečano je otvorena prva stalna postavka Etnografskog muzeja, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore. Postavkom je predstavljen narodni život i kultura etnički i vjerski heterogenog stanovništva Crne Gore, u periodu od sredine XIX do prve polovine XX vijeka. Autorsku ekipu čine: Blažo Markuš, Ljiljana Đurišić, Tatjana Rajković, Maja Dragićević Roganović i Aleksandra Blagojević.

Na svečanom otvaranju govorili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktorka Narodnog muzeja,  dr Anastazija Miranović i rukovoditeljka Etnografskog muzeja, Maja Dragićević-Roganović.

Velikom broju pośetilaca, na otvaranju ove veoma značajne izložbe, prvo se obratila Maja Dragićević Roganović, rukovoditeljka Etnografskog muzeja.  Podśetila je da Etnografski muzej baštini izuzetno vrijedan materijal sa područja Crne Gore, koji ilustruje bogatstvo materijalne i duhovne kulture naroda koji žive na njenoj  teritoriji, kao i vrijedne zbirke koje prikazuju način privređivanja, ishrane, kulture stanovanja, tekstilne radinosti, odijevanja, oružja, muzičkih instrumenata i dr.         
„Stalna postavka Iz etnografskog nasljeđa Crne Gore na sublimiran i sažet način prikazuje sve aspekte tradicionalnog narodnog života u Crnoj Gori. Za potrebe postavke iz bogatog i raznovrsnog fonda koji broji oko 4500 predmeta, zbog skučenosti prostora izdvojeno je oko 400. U koncipiranju ekspozicije nastojali smo da prema materijalu, a u zavisnosti od raspoloživog izložbenog prostora, pružimo što širi i sadržajniji prikaz narodne kulture ovog područja.“ –
rekla je Dragićević –Roganović.

Kompletno obraćanje možete viđeti u narednom video zapisu.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović se zahvalila autorskoj ekipi koja je predano radila kako bi etnografsko nasljeđe po prvi put bilo izloženo široj javnosti i ukazala na njegov identitetski značaj u utemeljenju i  viševjekovnom trajanju crnogorske države.

“Priča je ovo o „malom“/velikom, običnom čovjeku što obitava tu, naspram dvora Petrovića,  vlastele i gospodara, u blizini Ivana Crnojevića, Ćipura, Manastira, a nedaleko ih zaštitnički nadvisuje stameni Lovćen…I sve ono što s njegovog vrha pogled hvata zapravo je muzej stalne postavke ovdašnjeg života, čiji smo djelić smjestili u vitrine skromnog zdanja, za pamćenje i sjećanje, ko smo, što smo, gdje pripadamo, jer to ponekad zaboravljamo” kazala je između ostalog direktorica Narodnog muzeja.

Kompletno obraćanje možete viđeti u narednom video zapisu.

Ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, rekao je da se misija savremene muzeologije ogleda i u proširenim formalnim i tehničkim mogućnostima kojima se javnost može upoznati sa porodičnim vrijednostima, ali i vrijednostima šire zajednice i države, očuvanju njene tradicije i borbe za opstanak. Ministar je dodao da odjeća i nakit, uz reprezentativne primjerke oružja, uz nezaobilazne stare škrinje, svih tipova i motiva, slikovito govore o bogatstvu različitosti koje karakteriše cio prostor Crne Gore, ali i o zajedničkoj težnji u nastavljanju tradicije harmoničnog suživota različitih kultura.

Materijalno nasljeđe, o čemu svjedoče izloženi muzejski predmeti, prate bogati  autentični sadržaji nematerijalne kulturne baštine, što sve zajedno čini jednu impozantnu zalihu kulturnih vrijednosti prema kojoj se moramo odnositi kao prema nečemu od čega zavisi i naše trajanje u vremenu. U Narodnom muzeju posebno, jer sve ovo što se čuva pod tim imenom dio je zajedničke kulturne istorije građana Crne Gore, ono što određuje kolektivno pamćenje i pripadnost, i čime se dokazuje identitet. Ta nit trajanja, kao i bogatstvo muzejskog fonda Etnografskog i Narodnog muzeja u cjelini, obavezuje nas da budućim generacijama ostavimo relevantan dokaz o pokretnim kulturnim dobrima koja su nam povjerena.” – kazao je Bogdanović.

Kompletno obraćanje možete viđeti u narednom video zapisu.

Nakon svečanog dijela otvaranja, prisutni su razgledali izložene eksponate.

U prizemlju izložbenog prostora su prezentirane važne tradicionalne privredne djelatnosti, kao i dio pokućstva i posuđa iz ruralnog i urbanog enterijera.

Na spratu su predstavljeni najkarakterističniji tipovi narodnih nošnji, a uz njih su izloženi i atraktivni primjerci nakita i oružja, većinom izrađivani u poznatim bokokotorskim radionicama.

DIO IZLOŽENIH EKSPONATA

Povodom svečanog otvaranja stalne postavke održan je koncert gudačkog kvarteta Allegria. Nakon toga publika je uživala u svjetskim kompozicijama obrađenih u rok maniru violinistkinje mr Dine Desančić i rok benda Akademia.

Pomoću video zapisa prenosimo dio atmosfere koja je vladala na Dvorskom trgu ispred Etnografskog muzeja.

Otvaranje stalne postavke Etnografskog muzeja, privuklo je pažnju velikog broja pośetilaca iz svih krajeva Crne Gore i šire, koji su uživali u svečanom otvaranju, prikazanoj postavci i odlično odabranom muzičkom programu.