„Nora – Lutkina kuća“ na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta


Predstava narodnog pozorišta u Beogradu „Nora – Lutkina kuća“, po istoimenoj drami Henrika Ibzena, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, biće izvedena u srijedu 8. marta na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

U predstavi igraju: Nada Šargin (Nora Helmer), Nenad Stojmenović (Torvald Helmer, advokat, Norin suprug), Hadži Nenad Maričić (Doktor Rank), Katarina Marković (Gospođa Kristina Linde), Goran Jevtić (Advokat Nils Krogstad) i Jelena Blagojević (Sluškinja). U predstavi, kao Norina i Torvaldova đeca, učestvuju Teodora Milin/ Luna Glišić, Lazar Laketa/ Vuk Romanić i Uroš Marković/ Aleksa Vulović.

Rediteljka je uradila i izbor muzike, a u umjetničkom timu su i Branko Hojnik (scenograf), Ivana Vasić (kostimograf), Irena Dragović (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Igor Koruga (scenski pokret) i Jelena Tvrdišić (video rad).

Saradnici na predstavi su Vuk Miletić (izvršni producent), Vidan Lalić/ Miloš Golubović (producenti u Drami), Sanja Ugrinić Mimica (inspicijent), Danica Stevanović/ Ljubica Raković (sufleri), Dunja Kostić (asistent scenografa i reditelja), Nevena Šmitran (asistent kostimografa) i Ivona Džudović (organizator na praksi). Komad se igra u prevodu Ljubiše Rajića.

Tatjana Mandić Rigonat u „Riječi reditelja“ ocjenjuje da je „Nora – Lutkina kuća“ prvi dramski bestseler, prevratnička drama koja je pronijela Ibzenovu slavu širom svijeta, uzdrmala pozorišne scene i savjest ondašnjih građana, inspirisala mnoge umjetnike, pokrenula polemike koje i danas traju.

“Ibzen je naslikao ženu suočenu sa dubokom dramom, ali  veliku i snažnu da se ponese s njom i preuzime odgovornost za svoj život, postavljajući suštinsko pitanje samoj sebi: ko je ona, objekat ili subjekat, šta su njene misli, a šta naučeni, nametnuti obrasci ponašanja o braku, muško-ženskim odnosima, porodici, društvu. Nora je prva koja je rekla Ne! hipokriziji. Rekla je Ne! patrijarhalnoj dogmi, a da je pisac ipak nije odveo u propast, ludilo, samoubistvo. Ona nije ni Ana Karenjina ni Ema Bovari. U Norin lik Ibzen  je upisao nalog koji je dao i sebi i drugima: Postati svoj!”

Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat

Sve ulaznice za predstavu su rasprodate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 2 =