Sande Dodevski – Vojo Stanić

 

 

Sande Dodevski - januar 2014

 

 

 

 

 

 

 

Sande Dodevski 

 

      … Francisko Goja, Vinsent  van  Gog – Federiko Felini, Hercegnovski škver i naš Vojo Stanić!…

Opaska koja sama za sebe ne znači mnogo izuzev aluzije da živimo i postojimo uz osobu koja će svojim slikarskim radom ostaviti neizbrisivi trag u akropoli umjetnosti – trag postojanja, djelanja i preoblikovanja stvarnog u imaginarno, a da će pri tome to isto „image“ biti  ako ne uvjerljivije od stvarnog a ono makar prijemčivije za vid i osjećaj za od zanavijek  zbunjujuće stvarnosti „turbulentnog vremena“  za koje još ne postoji racionalno objašnjenje…

Vojo StanicVojo Stanić, naš savremenik, Puškin i Ljermontov našega doba poezije, i Miguel Servantes   romana – posljednji je, čini mi se, u plejadi slikara kojemu ni vrijeme ni stvarnost još dozlogrdili  nijesu!

Slikajući u svom ateljeu na Škveru u Herceg-Novom, kao da istovremeno ispisuje vječite ljudske  snove i stvarne, realne želje koje su samo na korak od zabluda, preuveličane  taštine, samoljublja i pomalo teatralne samodopadljivosti koja nije ništa drugo  do ironija ne-znanja, samodovoljnosti i bog-te-pita šta sve  još ne – tek, gorak okus  kojega ćemo na kraju, htjeli mi to ili ne, ipak naiskap popiti!

Naravno da ovo što sam do sada rekao ne može ni izbliza da  dočara svekoliki  unutrašnji  svijet slikarstva Voja Stanića, jer se on kroz taj svoj svijet kreće na neki naročito dostojanstveni i gospodski način i u njemu plovi kao kroz magiju iz koje na površinu nezadrživo  ključa ironija, ali i osjećajnost čišća i od najčišćega puritanstva, čednija i od najčednijih snova!    ….Sve što se nalazi na njegovim slikama, izgleda da se nalazi i u literaturi čiji je on najstrastveniji konzument, svejedno što će  u svakom razgovoru reći kako  za njega muzika  zauzima dobru polovicu  sveukupne umjetnosti!

-Eeee, zato što  ona ništa ne govori, a sve kazuje! – odgovorit će Vojo Stanić, ali će se istog trena brže-bolje vratiti literaturi, prije svega njezinoj formi i načinu na koji je nešto rečeno, nego li samom sadržaju. Sve je već rečeno – reći će šaljivo dodajući kako on i ne čita baš sve, već samo ono što  mu se dopadne, pa makar to bilo i sa posljednjih stranica  knjige…

Čitajući  kao da se Vojo  Stanić  odmara od slikanja, ili kao da slikajući dopisuje pročitanu priču obogaćujući je doživljajem pročitanog, i pri tom uvijek – ama baš uvijek!, na svakoj njegovoj završenoj slici u njezinom desnom uglu ostaje vidljiv  savršeni oblik kugle u liku neke  plavičaste  nove planete sasvim, sasvim nalik planeti Zemlji! Nikada i nikome ništa nije rekao šta ta kugla znači i šta  predstavlja!

O svojim slikama kao i  o ostalim  djelima iz svijeta svekolike umjetnosti, samo će  skromno  reći da su ona nastala jedino radi toga da bi drugim ljudima priuštila trenutke radosti i zadovoljstva, i odmah će potom  šaljivo dodati  da od takvog  nevidljivog „hvala“ umjetniku i ne treba ništa više, jer je sve ostalo samo stvar taštine i prolaznosti u krajnjoj liniji, a o materijalnoj strani da se i ne govori!

Škrt na riječima iz i iza  kojih se nazire genijalnost mudraca, usrijed započetog razgovora o svijetu umjetnosti – naprasno će  iz njega zavarničiti duhovita dosjetka o nekom našem „ruralnom“ čovjeku koji ponekad može biti i veći umjetnik od svih   izvikanih veličina… Originalnost  utkana u cjelokupnu  baštinu i naše i svjetske umjetnosti: to je  umjetnički c r e d o  slikara Voja Stanića!

Razgovarati s njim, veliko je zadovoljstvo i neslućeni užitak, možda i veći  nego li  provesti cijeli dan u razgledanju nekog  od muzeja u kojima je pohranjena svjetska slikarska baština – od Mikelanđela do Pikasa, i od Pikasa do naših, crnogorskih slikarskih velikana kakvi su Dado Đurić, Uroš Tošković i – naravno,  kraj svih njih – neponovljivi  Vojo Stanić!

Herceg-Novi, kao i cijela Crna Gora, mogu biti samo sretni što je baš u njihovoj sredini rođen jedan ovakav umjetnik i  slikarstva i živoga, najživljega  života!

Kapu dolje pred  Vojinim viđenjem  čovjekovog bitisanja u vremenu.

 

Đenovići, 15.januara 2014.god. 
 
Fotografija Voja Stanića preuzeta sa sajta www.pobjeda.me